женщины медики  / mil.gov.ua

Про це кореспонденту УНІАН повідомила волонтер, куратор медичної служби Штабу національного спротиву Юлія Вотчер.

За її словами, поки в Україні не було війни – доктрина ніби була й не потрібна, а стара датується ще 1945 роком.

«Нова доктрина виписана фахівцями й під час її написання був взятий досвід Ізраїлю та НАТО, враховуючи наші реалії. Стара доктрина датується ще 1945 роком, і вона зараз просто недоречна», - зазначила Вотчер і пояснила, що новою доктриною передбачено вивчення польової медицини у вишах, прописано логістику, виписано координацію, щоб не кидали пораненими з місця на місце. Передбачено й страхування бійців. «Перший пункт нової доктрини, те чого ніколи не було – життя людини понад усе. Кожного разу, будучи на передовій, я бачу, що там твориться, що бійці іноді не мають вчасної медичної допомоги, а якщо і є – вона не кваліфікована», - розповіла волонтер.

Відео дня

Читайте такожМОЗ України просить збільшити фінансування військових госпіталів

Вотчер переконана, що «доктрину потрібно було розробити й прийняти ще 6 місяців тому, зараз знаю, що вона вже знаходиться на розгляді».

Вона додала, що два спеціальних броньованих автомобілі швидкої допомоги, які придбані волонтерами у Нідерландах й зараз простоюють на українському кордоні, мали б бути технічним забезпеченням цієї нової доктрини.

«Оці дві машини мали б бути технічним забезпеченням цієї великої програми (військово-польової медичної доктрини - УНІАН)», - сказала Вотчер.

Як повідомляв УНІАН, два спеціальні броньованих автомобілі швидкої допомоги, які придбані волонтерами у Нідерландах, українські прикордонники тримають на кордоні, не дозволяючи вивезти їх в зону проведення Антитерористичної операції.