Фото: УНІАН

Сьогодні з Києва на бойові позиції в зону проведення антитерористичної операції відбуде мобільна група Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М.Пирогова (ПДМШ).

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили на прес-конференції голова наглядової ради ПДМШ ім. Пирогова, урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Києві Геннадій Друзенко, президент Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк та командир військового мобільного добровольчого шпиталю, лікар-травматолог Максим Циганок.

Як зазначалось, шпиталь створено суто на волонтерських засадах.

Відео дня

«Це виключно добра воля людей, які беруть персональну участь, які допомагають різними засобами та жертвують на таку допомогу бійцям в АТО», - поінформували учасники прес-конференції.

У складі зазначеної групи вирушає, зокрема, мобільна сучасна операційна з неформальною назвою «ангел», сконструйована на базі автомобіля «Урал 4320», повністю обладнана за своїм призначенням, в тому числі забезпечена подачею світла, повітря, води тощо. Як запевняють медики, в ній можна оперувати до 30-ти пацієнтів на добу.

Також у складі шпиталю - реанімобіль на базі «Пежо»; дві великі машини з супутнім спорядженням, в тому числі ліками, запасом продуктів харчування.

Крім того, у зону АТО вирушає «Фольксваген Т4», що подарували громадяни Литви, в якому перебуватиме особовий склад шпиталю, та автономна електростанція.

Крім того, їдуть цистерни з пальним, за рахунок якого повинна бути забезпечена незалежна від умов в зоні АТО робота добровольців медбатальону та функціонування обладнання і машин.

За інформацією Друзенка, у складі першої мобільної групи госпіталю беруть участь 26 добровольців з різних регіонів України. Серед них - 9 лікарів, 11 співробітників молодшого медперсоналу і допоміжний персонал. Всі пройшли навчання з військово-тактичної медицини.

Місце дислокації шпиталю змінюватиметься в залежності від ситуації в зоні АТО.

«Наразі ми їдемо в штаб сектору Б. І він визначає місце базування залежно від ситуації, яка, як відомо, змінюється щодня, оскільки перевага нашого шпиталю - що все на колесах. Мобільність - це ключове слово, і на відміну навіть від військових мобільних шпиталів, які розгортаються в наметах, у нас операційні на «Уралі». Тобто він виїжджає і приймає поранених», - наголосив Друзенко.

За його словами, юридично підрозділ добровольчого госпіталю входить до складу науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров'я України.

Представник МОЗ на прес-конференції запевнив, що у відомстві готові до співпраці з ініціаторами інших медичних батальйонів. Зазначалось, що механізм «легалізації» медичних працівників вже відпрацьовано на прикладі Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М.Пирогова.