Майже 1200 тисяча учасників АТО пройшла через госпіталі / Фото: УНІАН

Майже 1200 тисячу учасників АТО пройшли лікування та реабілітацію в госпіталях ветеранів війни, повідомили УНІАН у прес-службі МОЗ України.

У повідомленні зазначається, що на сьогодні із 32 госпіталів для ветеранів війни, що нараховуються в Україні, функціонують 29 - Донецький, Луганський та госпіталь АР Крим знаходяться на тимчасово окупованій території. Учасники АТО проходять лікування та реабілітацію в 21 із них.

Станом на 1 лютого 2015 року всього проведена реабілітація 1194 учасникам АТО, із них найбільше – в Українському державному медико-санітарному центрі ветеранів війни (с. Циблі, Київська обл.), Кіровоградському, Рівненському та Черкаському госпіталях.

Відео дня

За даними МОЗ, аналіз стану пацієнтів, яким проводиться реабілітація, дає підстави говорити, що «учасники АТО майже у 100 відсотках мають психологічні розлади, більшість з яких поєднані з соматичними, зокрема неврологічною та ортопедо-травматологічною патологією; неврологічна патологія включає мінно-вибухові травми з порушенням слуху, струс головного мозку, посттравматичні невропатії верхніх і нижніх кінцівок, остеохондрози, неврологічні прояви загострень хронічних процесів; ортопедо-травматологічна патологія – наслідки пошкодження верхніх та нижніх кінцівок, дефекти м’яких тканин, кісткові дефекти».

У системі госпіталів проводиться медична, фізична, психологічна реабілітація. З цією метою практично всі госпіталі забезпечені невропатологами, ортопедами-травматологами, психіатрами, психологами, спеціалістами з лікувальної фізкультури та фізіотерапії. Для кожного пацієнта розробляється індивідуальний план реабілітації.

Аналіз попередніх результатів проведення психологічної корекції засвідчив, що у пацієнтів, які раніше брали участь у бойових діях або які проходили військову службу до початку АТО, відзначається стабілізація емоційного-психологічного стану у більш короткі терміни, ніж у призовників та добровольців, зазначають в МОЗ.

Забезпеченість госпіталів для ветеранів війни дозволяє в достатній мірі проводити медикаментозне лікування. Також широко застосовуються бальнеофізіотерапевтичні методи: електролікування, водолікування, світлолікування та теплолікування. Госпіталі в достатній кількості забезпечені необхідним обладнанням для цих методик, проте деяка частина апаратів потребує оновлення, повідомляють в міністерстві.