Фото: УНИАН

Як не підірвати здоров'я, дотримуючись посту

17:10, 23.02.2015
4 хв.

Позаяк пісна їжа некалорійна, важливо, щоб вона надходила в організм регулярно

Сьогодні розпочався Великий піст, що передує Воскресінню Христовому. Православні християни у дні Посту обмежують себе в багатьох скоромній їжі. Дуже важливо, що під час посту людина буде дотримуватися як піст тілесний, не тільки утримання від їжі, але і стриманість від деяких вчинків духовного життя - гніву, дуже буйних розваг.

Читайте такожАнтиоксидантна дія вітамінів

Це знайшло відображення й у великих вчителів Церкви, які нагадують: "постите, браття, тілесно, постіться і духовно". Зазвичай у світській пресі робиться наголос на дієтичне значення посту, доводиться, що це дуже корисно - тимчасово перейти на таку полегшену їжу, рослинні продукти, що це типу розвантаження, від якого люди до того ж ще і худнуть. Це, звичайно, дуже утилітарне ставлення до посту. Адже піст - це не розвантажувальна дієта, а моральне очищення.

Відео дня

Православні вітають один одного з початком посту саме тому, що розуміють, що це - великі дні духовного очищення. Зараз Церква особливо закликає людину зберігати духовну чистоту: особливо любити людей, особливо жертвувати собою, намагатися робити добрі справи. Ось від цього дуже важливо утриматися.

Читайте такожКалендар Великого посту

Але для людей, які ведуть активний спосіб життя, стриманість у їжі стає важким випробуванням. Дається взнаки й весняний авітаміноз. З`являється сильна втома, запаморочення. Щоб не довести себе до хвороби, потрібно дотримуватися простих правил, які не суперечать правилам посту.

Лікар-дієтолог Борис Скачко радить їсти не менше п`яти разів на день. Позаяк пісна їжа некалорійна, важливо, щоб вона надходила в організм регулярно. Для цього потрібно з`їдати сніданок, обід, полудень, вечерю і ще щось пити перед сном. На сніданок ви повинні з`їдати три страви (наприклад, кашу, салат і чай), в обід теж (наприклад, суп, кашу з овочами і кисіль), на полудень можна випити сік з сухариками, а на вечерю з`їсти салат, фруктовий плов і випити чай з варенням. На ніч можна випити розведений овочевий або фруктовий сік. Так ви отримаєте близько трьох тисяч кілокалорій і задовольните потребу організму в енергії.

Так як основа пісного раціону - овочі, приділіть особливу увагу їхньому приготуванню. Намагайтеся готувати на пару або тушкувати. І чим менше за часом ви готуєте овочеві страви, тим більше вітамінів зберігаєте. Закладайте овочі в киплячу воду і знімайте з вогню злегка «сирими».

Виключаючи м`ясо і яйця, ми позбавляємо себе вітамінів групи В, фосфоліпідів, а так само кальцію, клітковини і мікроелементів. Заповнити ці «прогалини» можна за допомогою висівок. У них містяться біологічно активні речовини, які зв`язують іони важких металів і шкідливі продукти розпаду їжі. Завдяки цій здатності висівки сприяють очищенню кишечника.

Через відмову від жирної риби, яєць і м`яса, можуть виникнути проблеми з всмоктуванням жиророзчинних вітамінів - A і E. А це призводить до проблем зі шкірою, волоссям і репродуктивної системою. Купіть в аптеці ці вітаміни і приймайте їх у період посту.

Виключаючи м`ясо, ми позбавляємося деяких цінних амінокислот. Щоб не стати жертвою «білкового голодування», шукайте «замінники» тваринного білка. Для дорослих досить 1-1,5 грама білка в день на 1 кілограм ваги тіла. Наприклад, в 100 грамах вівсянки міститься приблизно 11 грамів білка. У 100 г горіхів його вже до 25-28 грамів. У квасолі і сочевиці - 24 грами, а у сої - 34 гр. 

Щодня доросла людина має отримувати від 800 до 1100 мг кальцію. І у зв`язку з відмовою від молочних продуктів, потрібно шукати альтернативні джерела. Серед рослинних продуктів чемпіонами за вмістом кальцію є водорості (морська капуста). Далі йдуть бобові: паростки сої, сир тофу, біла, червона і зелена квасоля, також горіхи (мигдаль, волоські).

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся