© UNIAN

Більшість призовників в рамках четвертої хвилі мобілізації до лав Збройних сил України визнані непридатними до військової служби.

Такі дані оприлюднила народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, посилаючись на офіційні дані Міністерства оборони України, повідомили УНІАН у прес-службі партії «БПП».

Згідно з документами, наданими у відповідь на запит народного депутата, з 117 тис. 044 осіб, які пройшли військово-медичну комісію в ході четвертої хвилі мобілізації, придатними до військової служби визнано 52 тис. 962 осіб.

Відео дня

Серед захворювань, за якими потенційні військовослужбовці були не допущені до виконання військового обов’язку, найчастіше вказували психічні хвороби – 32%, на другому місці - серцево-судинні захворювання – 31,1%, захворювання нервової системи – 22,7%. Далі йдуть травми і поранення – 10% та захворювання органів травлення – 4,2%.

Як зазначає Богомолець, такий відсоток чоловіків з психічними захворюваннями у період мобілізації викликає серйозну занепокоєність і вимагає ретельної перевірки й контролю. Зокрема, підтвердження інформації від психіатричних лікарень, де ці люди проходили або проходять лікування на даний момент, щоб уникнути зловживань при проходженні військово-медичної комісії.

В цілому високий рівень захворюваності серед чоловіків працездатного віку викликає серйозне занепокоєння та вимагає посиленої уваги уряду і депутатів до рівня охорони здоров’я в державі та коштів, котрі на нього виділяються, сказано у повдоімленні.

Як повідомляв УНІАН, четверта хвиля мобілізації до лав Збройних сил України почалась 20 січня і триватиме 90 днів, мобілізації підлягають понад 60 тисяч осіб.

Сьогодні, 31 березня, у Генштабі ЗСУ повідомили, що плану призову у рамках четвертої хвилі мобілізації вже виконано на 77%, кожен восьмий мобілізований є добровольцем.

Загалом у 2015 році мобілізація проходитиме в три етапи і триватиме з січня по серпень. Другий етап почнеться орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, а третій етап - з червня і також триватиме 60 днів.

Упродовж цього року до ЗСУ планується мобілізувати 200 тисяч українців.