лекарства / Фото УНИАН

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив представник благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

За його словами, в рамках 18 державних програм з лікування важких захворювань досі не розпочато процес закупівлі ліків.

«На сьогодні цикл закупівлі не змінений. Учасники – ті ж дистриб'ютори. Закупівлі не передані в міжнародні організації. Це б врятувало Україну від корупційної системи, зекономило б 40% коштів. Ми провели попередній аналіз, за скільки купують міжнародні організації препарати і за скільки купує Україна. Міжнародні – за 7 доларів упаковка, Україна примудрилася купити цей же препарат за 208 доларів у 2014 році. 201 долар - різниця закупівлі. І це кожна друга позиція», - повідомив Шерембей.

Відео дня

Читайте такожГромадськість звинувачує МОЗ у затягуванні передачі закупівель ліків міжнародним організаціям

Він вважає, що «Міністерство охорони здоров'я України саботує передачу процесу закупівель медикаментів міжнародним організаціям, весь час переписуючи нормативні документи».

«Потрібно було зробити три підзаконні акти, які прописані в самому законі, їх не треба було вигадувати. Один тиждень роботи. Але донині схема не узгоджена. Ми припускаємо, що міжнародні організації скажуть: ви нам не залишили часу для поставок медикаментів і ми не зможемо вас забезпечити. Чого й чекають корупціонери МОЗ», - заявив Шерембей.

Також він повідомив, що МОЗ було доручено скасувати 240-ву постанову (УНІАН: постанова від 2 липня 2014 року про референтне ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного і місцевих бюджетів), щоб розблокувати всі місцеві торги з лікарських препаратів.

«Перший заступник міністра Павленко заприсягнулася, що в березні вона все це виправить. Зараз – червень. 240-ва постанова працює, і лікарні в регіонах нічого не купують. Нічого. У них є гроші півроку, але вони не можуть купити. У березні міністр (Олександр Квіташвілі - УНІАН) дав обіцянку, що через 6 тижнів медикаменти за міжнародним закупівель будуть в Україні. Минуло 12 тижнів, і навіть у червні вони нічого не зробили. Я думаю, що МОЗ не потрібно займатися реформами, а просто виконувати свої обов'язки. Якщо не можуть виконувати своїх обов'язків, якщо навколо винна бюрократія, хтось ще, то люди не можуть займати місця, за які вони не відповідають», - сказав Шерембей.

Він прогнозує, що вже цього року близько 900 тис. мешканців України можуть залишитися без лікування.