REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 290 народних депутатів із 356, зареєстрованих у сесійній залі. Крім того, депутати підтримали пропозицію щодо скороченого терміну підготовки законопроекту до другого читання.

Читайте такожПсихологи навчатимуть волонтерів допомагати бійцям АТО долати поствоєнний синдром

Законопроектом встановлюється, що військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, а також особи звільнені у запас, після виконання ними службово-бойових завдань в екстремальних (бойових) умовах мають право на безкоштовне проходження психологічної, медико-психологічної реабілітації у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до них.

Відео дня

Читайте такожВійськових, які брали участь в АТО, не можна "реабілітовувати" у психіатричних лікарнях - Глузман

Як зазначається в пояснювальній записці, згідно з міжнародним досвідом, учасники бойових дій після повернення до мирного життя впродовж наступних 10-20 років можуть стати загрозою як для власних сімей, так і для всього суспільства. За статистикою, 98% з них потребують кваліфікованої допомоги внаслідок впливу бойових стрес-факторів.

Розлади у бійців характеризуються високим рівнем конфліктності, підвищеною агресією, апатією, низькою працездатністю, загостренням та розвитком хронічних захворювань, інсультами, інфарктами, зростанням алкоголізму, наркоманії, асоціальною поведінкою, підвищенням ймовірності суїцидів, скороченням тривалості життя тощо.