Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі / Фото: УНІАН

Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі переконаний, що ініціатива про його відставку лобіюється через реформування системи закупівель лікарських засобів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції в МОЗ.

Відео дня

«Я приїхав до України робити реформи. У нас все готово. Ми абсолютно змінили систему і процедуру закупівель. Ми пішли прозорим, нормальним, цивілізованим, європейським шляхом. Я розумію, що є люди, яких дуже хвилють ті 4 мільярди гривень, які раніше вони розподіляли між собою під час закупівлі ліків. Я розумію, що багато людей, які осіли в різних точках системи охорони здоров'я, втрачають свої доходи. Я розумію, що реформи, які почнуться, якщо Верховна Рада прийме законопроект з реформування, багато людей втратять свої місця», - зазначив Квіташвілі.

Він підкреслив, «що це перший і останній шанс для України щось змінити».

«Ми повинні витримати. Система 6 місяців чинить опір. Багато хто не зацікавлений у змінах і перебуває під впливом різних груп у Верховній Раді і в уряді», - сказав міністр.

За його словами, службове розслідування, яке ініціював прем'єр-міністр, має бути закінчене до 10 липня.

«Про що йде мова? Я не знаю людини, яка сьогодні виступала, я її не знаю, я не розумію тактику — своя ж коаліція працює такими методами. Деяким товаришам реформи не потрібні. Потрібно, щоб у країні було як останні 25 років: щоб сиділи тихо і пиляли гроші, щоб нічого не змінювалося в системі, щоб під кризу, під шумок закуповувати ліки і щоб все залишалося під державним контролем, де всі крадуть. Щоб медичні установи залишалися радянськими, смердючими. Я їжджу по країні, ситуація катастрофічна. В якому стані лікарні? В якому стані лікарі, які отримують по 2 тисячі гривень і повинні дивитися в кишеню пацієнта», - сказав Квіташвілі.

Міністр підкреслив, що не залишиться в Україні, якщо буде рішення про його відставку.

«Краще б Верховна Рада голосувала не за мою відставку, а за законопроекти, що стосуються зміни системи охорони здоров'я», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні лідер парламентської фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко, виступаючи в парламенті заявив, що його політсила має багато питань у зв'язку з катастрофічною ситуацією в Міністерстві охорони здоров'я" і що БПП "не може терпіти тієї бездіяльності, яка відбувається в цьому важливому для десятків мільйонів українців відомстві".