REUTERS

Як повідомили УНІАН у прес-службі МОЗ України, про це заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець заявив під час селекторної наради з регіональними центрами з профілактики та боротьби зі СНІДом.

Також повідомляється, що регіональні центри забезпечені препаратом "ламівудин до кінця липня, препаратом" ламівудин/зиновудин – до середини липня, препаратом ефавіренз – мінімум, до вересня 2015 року. Саме в цих трьох препаратах – ламівудин, ламівудин/зидовудин і ефавіренз відчувається найбільша потреба, і саме ці препарати повинні бути поставлені компанією «Фіолис Трейд ЛТД».

Читайте такожМОЗ продовжує закуповувати ліки за корупційними схемами минулих років

Відео дня

Міністерство охорони здоров’я здійснило оплату постачальнику за поставку даних препаратів у грудні 2014 року в 100% обсязі.

«Станом на сьогодні – «Фіоліс Трейд ЛТД» (наступник «Вектор-Фарма») поставив в повному обсязі препарат ламівудин на суму більше 4 млн грн. Препарат зараз знаходиться на складах «Укрвакцини», розпочато процес контролю якості в обласній лабораторії Держлікінспекції. Очікуємо, що контроль якості буде завершено за три дні. Планується, що до кінця наступного тижня препарат буде доставлено в регіони України», - зауважив Перегінець.

За його словами, станом на 30 червня 2015 року, за даними постачальника, був здійснений наступний транш у розмірі 6 млн грн за часткову поставку препарату ламівудин/зидовудін. Це дає підстави очікувати поставку лікарського засобу найближчим часом.

Керівник відділу закупівель та постачання Українського центру контролю за соціально-небезпечними хворобами МОЗ Сергій Страшук повідомив про кроки міністерства, Центру та пацієнтських організацій для забезпеченння безперервного лікування хворих на ВІЛ/СНІД.

«Ми проводимо щоденний моніторинг ситуації щодо забезпечення хворих на ВІЛ/СНІД ліками для АТР. Щоб унеможливити переривання лікування прийнято та погоджено з Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, малярією та туберкульозом (Глобальний фонд) рішення про надання терапії пацієнтам АРТ незалежно від джерел фінансування»,- повідомив Страшук.

«Ми також використовуємо надлишкові резерви та резерви пенітенціарної служби України, аби розподілити препарати по регіонах, де ситуація найскладніша», - додав Страшук.

МОЗ України також створив експертну групу за участю провідних лікарів та медичних експертів для розробки методичних рекомендацій з переведення пацієнтів на інші схеми лікування. Проте у червні таке переведення не знадобилося, тому що у регіонах була достатня кількість препаратів.