Краматорск / REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс та міністр освіти і науки України Сергій Квіт на прес-конференції в Києві щодо результатів завершеної наразі програми психосоціальної підтримки дітям у східних та центральних областях України, що була розпочата у липні 2014 р. У числі партнерів програми також були Національний університет «Києво-Могилянська Академія» та Український науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи.

Читайте такожУ дітей, які живуть у зоні бойових дій, є симптоми затяжного стресу - психологи

За словами Квіта, програмою було охоплено 5 найближчих до зони конфлікту областей: Донецька, Луганська, Харківська, Запорізька і Дніпропетровська. Причому входили території, як підконтрольні, так і не підконтрольні уряду України. На першому етапі було підготовлено 400 психологів з діючих в навчальних закладів як шкільних, так і позашкільних, дошкільних, які опанували найсучасніші методики психологічної реабілітації, що використовуються в США та країнах Європи. З січня розпочалась робота цих психологів з дітьми. Діти були як з сімей-переселенців, так і ті, що залишаються в зоні конфлікту.

Відео дня

Читайте такожУ Донецькій області працюватимуть мобільні групи психологів

«Психологи були навчані новим навичкам як визначати потреби дітей та як на них реагувати. Це шкільні психологи, які організовують групові сесії для дітей, де ті грали, розмовляли і в процесі могли виплеснути свої почуття, свої стурбованості. І це залишає простір для того, щоб краще зрозуміти, що відбувається і як можна реагувати і покращувати допомогу і давати раду деяким стурбованостям», - розповіла Барберіс.

Зазначалось, що методики відрізняються від традиційної спеціалізованої психотерапевтичної допомоги, яка є вартісною та вимагає наявність високопрофесійних фахівців. Як зазначила представник ЮНІСЕФ, ці нові методики, які дозволяють діяти швидко і втілюються наявними психологами в навчальних закладах, показали гарні результати.

«З інтервалом у 2 місяці надавалась оцінка стану дітей. І результати нас дуже обнадіюють. Серед тих дітей, з якими розмовляли на початку – 37,5% мали високий рівень стресу, а після втручання цей відсоток зменшився до 11,3%. Отже відбулося значне покращення соціальної поведінки дітей – вони менше ізольовані і тепер хочуть соціалізуватися, спілкуватися зі своїми ровесниками», - зокрема зазначила Барберіс.

«За пів року більше 11 тис. дітей отримали психосоціальну підтримку і більше 1,5 тис. вихователів і тих , хто доглядає за дітьми отримали таку допомогу. Ми дужу і дуже задоволені результатами, які досягнуто за такий стислий період часу», - продовжила вона, висловивши переконання, що програму слід продовжувати та розвивати в Україні.

Барберіс сказала, що за оцінками ЮНІСЕФ приблизно 100 тис. дітей в Україні потребують такої психологічної підтримки. «І ця ситуація викликає величезну стурбованість і не тільки щодо дітей, які покинули зону конфлікту, але також щодо тих, хто досі в зонах конфлікту. Йдеться про дітей по обидві сторони лінії розмежування», - зазначила вона.

Директор Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Віталій Панок зазначив на важливості привнесення найсучасніших методологій соціального рівня у вітчизняну систему психологічної служби. За його словами, видано методичні матеріали за програмою, яку є намір поширити на всі регіони України.

Президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Андрій Мелешевич у свою чергу поінформував про плани закладу найближчим часом відкрити Центр психологічної реабілітації вже для наших військових, які повертатимуться з АТО.

«Академія починає проект допомоги інтеграції військових в мирне середовище. Це ще одна міра для того, щоб допомогти нашому суспільству створити мирне середовище», - сказав він.

Також Мелешевич повідомив, що в цьому році відкривається кафедра психології в Києво-Могилянській академії, де навчання базуватиметься саме на сучасних практичних проектах, що вже підтверджені позитивними результатами.