Ирина Темерко, руководитель

6 жовтня Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова запустив нову програму адресної допомоги – «Ліки дітям», повідомили УНІАН у прес-службі Штабу.

В рамках програми Штаб буде системно видавати інсулін, протисудомні та протиастматичні препарати усім важкохворим дітям до 18 років, які проживають на непідконтрольних Україні територіях Донбасу, а також дітям сімей-переселенців, які виїхали на мирні території України. Штаб Ахметова планує забезпечити препаратами до 1000 важкохворих дітей Донбасу.

Читайте такожДвом пораненим дітям проведуть складні операції з відновлення черепа«З сьогодні Гуманітарний штаб починає приймати заявки від батьків на гарячу лінію. Ця програма розрахована на дітей, які хворі на цукровий діабет, астму або потребують протисудомних препаратів, – сказала Ірина Темерко, керівник «Адресної допомоги» Штабу Ахметова. – Чому пріоритет саме цим напрямкам? За рік роботи Штаб проаналізував численні дзвінки, що надходять на гарячу лінію, і на підставі цих даних виділив три найбільш затребувані напрями допомоги медикаментами на Донбасі. Можна сказати, що це крик душі батьків важкохворих дітей до Штабу і його засновника Ріната Ахметова».

Відео дня

До початку збройного конфлікту на Донбасі існували бюджетні програми, згідно з якими медикаменти безкоштовно видавалися пільговим категоріям важкохворих дітей, в т. ч. малюкам від народження до 3 років та дітям з інвалідністю. Діти від 3 до 6 років могли отримувати ці препарати з 50% знижкою.

Читайте такожШтаб Ахметова представив оновлену Гуманітарну карту ситуації і потреб Донбасу«Ми прийняли рішення забезпечувати препаратами абсолютно усіх важкохворих дітей від народження до 18 років, не виділяючи найбільш соціально незахищені категорії. Ми розуміємо, що сьогодні всі сім'ї опинилися у складних життєвих обставинах, – підкреслила Ірина Темерко. – Також важливо, що Штаб індивідуально підходить до надання допомоги кожній дитині. Ми не видаємо всім однакові пакети медикаментів, ми формуємо базу даних, на підставі якої кожній дитині буде видаватися певне найменування препарату в дозуванні і в кількості, яка необхідна саме їй. Це передбачено для того, щоб батьки продовжували лікувати свою дитину препаратами, які їй призначалися з моменту виявлення захворювання».

Видача ліків буде проводитися на територіях, підконтрольних Україні, – в аптеках Артемівська, Краматорська та Маріуполя Донецької області. Тут зможуть отримати препарати і батьки дітей, які проживають на підконтрольних територіях Донбасу. Медикаменти будуть видаватися кожній дитині на 3 місяці вперед.

«Поки що ми починаємо видачу ліків на українських територіях. У разі вирішення проблем з доставкою медикаментів на непідконтрольні території України Штаб Ріната Ахметова планує відкрити пункт видачі препаратів в Донецьку для тих сімей, які не зможуть виїхати за межі зони АТО», – стверджує Ірина Темерко.

Нагадаємо, що Штаб вже кілька місяців намагається розібратися в тому, які саме документи, ліцензії та дозволи повинні мати гуманітарні місії для забезпечення ліками хворих людей в зоні АТО. Для цього Гуманітарний штаб відправляв запити в антитерористичний центр СБУ, МОЗ, Мінсоцполітки, Держслужбу з лікарських препаратів, але поки що жодне міністерство і відомство не надало чітке роз'яснення процедури доставки медикаментів на непідконтрольну територію.

Детальніше про правила отримання ліків для важкохворих дітей Донбасу на сайті ГумШтабу.