Понеділок,
26 вересня 2016

Наші спільноти

Чим корисна Різдвяна кутя

Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, сьогодні відзначають Святвечір, або Багату кутю.

УНИАН
Пшениця — основний інгредієнт куті — багата вітамінами, білками, вуглеводами і мікроелементами / УНІАН

Сьогодні останній день Пилипівського, або Різдвяного посту. На столі має бути 12 пісних страв, на честь 12-ти апостолів. Обов'язковими на передріздвяній вечері мають бути кутя та узвар. Постують далеко не всі українці, але накривати на стіл 12 пісних страв на Святвечір вже стало традицією для всієї України.

Головна страва різдвяного столу — кутя — дуже корисна страва, але її треба їсти в міру. В давнину вважалося, що багатшою (тобто смачнішою та ситнішою) буде різдвяна кутя, то кращим буде врожай і статок у родині.

Вчені виявили зони мозку, яка відповідає за здатність радіти Різдву

Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння і достаток. Мед — символ райського блаженства, здоров'я й благополучного побуту. Мак і горіхи – символи достатку і родючості.

Пшениця — основний інгредієнт куті — багата вітамінами, білками, вуглеводами і мікроелементами. Клейковина пшеничних зерен зміцнює м'язи тіла. Мед містить глюкозу, яка благотворно впливає на серце, шлунок, покращує апетит. Волоські горіхи корисні для мозку, серця і печінки, а поєднання горіхів і меду позитивно діє на нервову систему.

Щоб не нашкодити здоров'ю, обмежтеся 100-150 г куті, тобто, 4-5 столовими ложками, рекомендують лікарі. Пшениця важкий продукт для хворого шлунка і підшлункової залози. З кутею слід бути обережним тим, хто має проблеми шлунково-кишкового тракту, зокрема страждає хронічним панкреатитом: у великих кількостях пшениця призводить до здуття живота і дискомфорту. Також утримайтеся від куті, якщо у вас виразка шлунка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читайте також

Здоров'я

loading...

Чи подобається Вам новий сайт?
Залиште свою думку