REUTERS

За прийняття відповідного законопроекту № 0079 «Про прийняття Протоколу про внесення змін до Угоди ТРІПС» проголосували 231 депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Представляючи законопроект, заступник міністра економічного розвитку Наталія Микольська відзначила, що запропоновані зміни до ТРІПС дозволять боротися з епідеміями захворювань у всьому світі.

Читайте такожКвіташвілі: Литва передала Україні ліки від грипу

Відео дня

«Власник авторських прав на лікарські засоби може регламентувати їх використання. Але можливі випадки, коли в країні поширюються епідемії небезпечних хвороб і власник права на ці ліки не дає їх використовувати. У такому разі, зважаючи на високу соціальну значимість таких ліків, є процедура у всьому світі, відома як процедура примусового ліцензування, коли дозволяється виробництво ліків без дозволу власника авторських прав тільки для подолання надзвичайної ситуації», - сказала Микольська.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, експорт вироблених із використанням механізму примусового ліцензування ліків зможе здійснюватися лише в країни, які або взагалі не мають власних потужностей для їх виробництва, або у фармацевтичному секторі яких недостатньо наявних потужностей для задоволення власних потреб охорони здоров'я.

Положення угоди ТРІПС дозволяють виробництво фармпродукції на умовах примусового ліцензування «переважно для забезпечення внутрішнього ринку».

Читайте такожКабмін пропонує Раді зберегти ПДВ для фарміндустрії на рівні 7%

Довідка УНІАН. Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності, або угода ТРІПС (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights, скорочено TRIPS) - міжнародна угода, що входить в пакет документів про створення Світової організації торгівлі. Угода встановлює мінімальні стандарти для визнання та захисту основних об'єктів інтелектуальної власності. Цю угоду було прийнято під час Уругвайського раунду Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) 1994 року.

Угода ТРІПС є одним із механізмів вирішення спорів у рамках СОТ. Якщо, наприклад, в одній країні вчинено порушення прав автора з іншої країни, то остання, провівши спірне питання через процедури СОТ із вирішення конфліктів, може підвищити мито на ввезення певного товару з країни-порушника на свою територію.