УНІАН

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно: дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні. Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, користуватися індивідуальним посудом. Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо). Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).

Читайте такожПерша допомога при харчовому отруєнні

Необхідно запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування. 

Відео дня

Потрібно також добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу. Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).

Читайте такожМОЗ додатково виділив 130 тисяч грн на ліки та дезінфекцію в Ізмаїлі

Медики закликають використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Також вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду. Також використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко.

Мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді. Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.

При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

Не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.

Не купайтеся у непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання.

Уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.