Фото: УНИАН

Переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки. 

Як повідомили УНІАН у МОЗ, трансформація системи стартуватиме із запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я (поліклініки, амбулаторії, ЦПМСД).

Читайте такожМОЗ відмінив штатні нормативи для медичних закладів

Відео дня

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк зазначив, що за минулі 25 років в Україні було розроблено 21 законопроект про запровадження страхової медицини.

"Чимало з них передбачали створення великих бюрократичних структур чи переспрямування бюджетних потоків в чиїсь кишені — на щастя, Верховна Рада не дозволила цього. Мета нашої команди — почати запускати страхову модель медицини на практиці вже у 2017 році і ми знайшли спосіб зробити це з мінімальними і зрозумілими всім змінами в законодавстві”, — сказав Ковтонюк. 

За його словами, українці зможуть вільно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі угоди з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою.

Читайте такожУкраїна має найнижчий рівень охоплення вакцинацією у Європі - ЮНІСЕФ

"У випадку, якщо пацієнта не задовольняє сімейний лікар, він зможе його поміняти. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн. Прив’язка до місця проживання скасовується. Наша мета — лікар кожній родині. Сімейний лікар повинен стати агентом сім’ї в системі охорони здоров’я, направляти, слідкувати за здоров’ям та забезпечувати всю первинну діагностику. Сім’я повинна йому довіряти, а для цього лікар має бути мотивований — передусім фінансово”, — сказав Ковтонюк.

Також у МОЗ зазначили, що лікарі первинної ланки зможуть обрати будь-яку організаційну форму роботи - ФОПи, поліклініки, амбулаторії та ЦПМСД. Робота буде оплачуватись за подушним нормативом в залежності від кількості укладених лікарем угод і дотримання медичних протоколів лікування та діагностики.