Фото: Штаб Рината Ахметова

Як повідомляє прес-служба президента, законом № 1504-VIII запроваджується інститут наставництва для роботи з дітьми, які виховуються в інтернатних закладах, з метою їхньої підтримки та підготовки до самостійного життя.

Читайте такожДітям, які покидають інтернати, необхідна допомога в адаптації до соціуму - експерт

Основними завданнями наставництва, зокрема є визначення та розвиток здібностей дитини, реалізація її інтересів у професійному самовизначенні; надання дитині доступної інформації про її права та обов'язки; формування в дитини практичних навичок, спрямованих на адаптацію до самостійного життя, зокрема вирішення побутових питань.

Відео дня

Законом визначається, що наставником може бути повнолітня дієздатна особа, яка пройшла курс підготовки з проблем соціальної адаптації дітей та їхньої підготовки до самостійного життя.

Встановлено, що наставниками не можуть бути особи, які мають судимість, вживають алкоголь, наркотики (ст. 212 Сімейного кодексу України).

Читайте такожУ 90% дітей, які проживають в інтернатах, є живі батьки - статистика

Наставник має право відвідувати дитину за місцем її проживання, навчання, лікування, оздоровлення, а також за згодою дитини та батьків, інших законних представників дитини, адміністрації закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншого закладу для дітей спілкуватися з дитиною поза місцем її проживання, навчання, лікування, оздоровлення, у тому числі запрошувати дитину у свою сім'ю у святкові і неробочі дні, дні канікул, надавати дитині допомогу в отриманні додаткових освітніх, соціальних, реабілітаційних, оздоровчих послуг, брати участь у забезпеченні її одягом, взуттям, приладдям для навчання та розвитку тощо.

У прес-службі президента зауважили, що в Україні функціонують майже 770 закладів інтернатного типу (школи-інтернати, дитячі будинки, будинки дитини, будинки-інтернати для дітей, притулки для дітей), у яких перебувають більш як 100 тис. дітей. Лише кожна десята дитина, яка перебуває в інтернатному закладі, є сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила цей закон 8 вересня.