Коррупция / www.ilovegreece.ru

Всього на закупівлю таких “ліків” чиновники запланували витратити  703 тисячі гривень. Про це стало відомо з документації тендеру, оголошеного  в системі Прозорро, повідомили УНІАН у Центрі протидії корупції. Сам аукціон має відбутися 17 листопада.

Читайте такожМіжнародні організації "заощадили" Україні гроші на закупівлі ліків, просто знизивши необхідні квоти - експерт

Відповідно до тендерної документації, для лікування онкології у найбільш постраждалої внаслідок чорнобильської катастрофи категорії громадян чиновники, КМДА мають намір закупити 11 препаратів, 7 з яких взагалі не є лікарськими засобами, а біологічно активними добавками, вітамінами або амінокислотами. З 11 найменувань лише один препарат є антибіотиком.  Всі препарати, які хоче закупити КМДА для лікування онкології є непрофільними для застосування у боротьбі з цією недугою. Також жодного з 11 препаратів, які збираються закупити в КМДА за бюджетні гроші, немає у вітчизняних та міжнародних протоколах лікування онкопатологій.

Відео дня

Так, наприклад, КМДА хоче закупити депротеїнізований гемодериват з крові телят, відомий під торговою назвою «Актовегін».  Цей препарат є витяжкою з крові телят та не зареєстрований в жодній розвинутій країні, як лікарський засіб. Він також відсутній в переліку ліків для використання в США чи країнах ЄС.

«Всі без винятку препарати, які хочуть закупити для лікування онкохворих чорнобильців, не мають нічого спільного з лікуванням раку, - стверджує Андрій Безносенко, головний лікар Інституту раку.  – По суті, лише один препарат з 11 найменувань  - антибіотик, який - іноді використовуються при хіміотерапії та після операцій з видалення злоякісних пухлин. Всі ж інші – є супровідними препаратами, їх ефективність не доведена жодними дослідженнями, які базуються на принципах доказової медицини».

Читайте такожВ Україні не припиниться фінансування програм для лікування онкохворих - МОЗ

Це, зокрема, L-лізину есцинат, Аргініну глутамат, Трометамолова сіль α-ліпоєвої (тіоктової) кислоти, Піридоксину гідро хлорид, тіаміну гідрохлорид, ціанокобаламін, Магнію аспарагінат, калію аспарагінат, Магнію аспарагінат, калію аспарагінат, Тіотриазолін та Пентоксифілін.

Замість того, щоб закуповувати препарати, які використовують у хіміотерапії, КМДА, згідно оголошеного тендеру, мають намір придбати для киян панкреатин - фермент підшлункової залози, що покращують процес травлення.

“Українське законодавство сьогодні дозволяє закупівлю за бюджетні кошти препаратів без клінічно доведеної ефективності, - розповідає Вікторія Тимошевська, лікар, керівник програми «Громадське здоров’я», міжнародного фонду «Відродження». – Фактично, лікарі можуть замовляти будь-які препарати, керуючись власним досвідом використання або застарілими принципами та не пояснюючи, навіщо вони потрібні в лікуванні. Таким чином замовляються не життєво-необхідні для пацієнта препарати, а ті, що  нав'язані представниками фармацевтичних компаній-виробників... Тому, замість хіміотерапії, яка потрібна для лікування онкології, КМДА замовляє хворим на рак людям пігулки для травлення, вітаміни чи БАДи, які не використовуються в світі, адже не мають доведеної клінічної ефективності. Лікарі називають такі препарати коротко – «фуфломіцинами», - додає лікарка.

 За словами юриста Центру протидії корупції Олени Щербан, вирішити проблему може запровадження єдиного національного переліку лікарських засобів, до якого будуть включені препарати із доведеною ефективністю, а не всі підряд, як це відбувається зараз.

“Нині нацперелік лікарських засобів складається практично зі всіх ліків, зареєстрованих в Україні. Тому заклади охорони здоров'я  за гроші державного чи місцевого бюджетів можуть закуповувати препарати попри їх фармако-економічну доцільність, і заробляти на цьому, отримуючи грошове заохочення від  представників виробників подібних препаратів”, - сказала Щербан.