Контакт людей з інфікованими птахами може викликати легкий кон'юнктивіт та симптоми, що нагадують грип / Фото: groni.ru

Слідом за обмеженням ввезення птиці з Угорщини та Болгарії у зв'язку зі спалахами захворювань Ньюкасла та пташиного грипу в цих країнах Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів України ввела заборону на імпорт цього товару з Австрії, повідомила прес-служба відомства.

«Згідно з офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (МЕБ), протягом поточного місяця зареєстровані випадки захворювання птиці господарського призначення на хворобу Ньюкасла на території Болгарії, а також на високопатогенний грип птиці (ВПГП) на території Угорщини, Австрії та Німеччини... Українська сторона ввела обмеження на імпорт птиці з Угорщини (08.11.2016), Австрії (17.11.2016) і регіону Монтана Республіки Болгарія (14.11.2016)», - йдеться в повідомленні.

Прес-служба зазначила, що при кожному новому спалаху ВПГП Держпродспоживслужба направляє листи до компетентних органів країн, у яких ця хвороба зареєстрована, з проханням надати докладну інформацію про заходи, що вживаються для локалізації та ліквідації вірусного захворювання. Згідно з повідомленням, відомство вже отримало інформацію від компетентних органів Німеччини та Угорщини.

Відео дня

«За результатами вивчення наданої інформації українською стороною буде ухвалено рішення про можливе застосування обмежувальних заходів із урахуванням принципу «регіоналізації», - повідомила прес-служба.

Крім того, за даними Держпродспоживслужби, спалахи пташиного грипу та хвороби Ньюкасла зареєстровані також серед диких і перелітних птахів у Румунії, Польщі, Нідерландах, Швейцарії, Австрії, Німеччини та Хорватії. Однак якщо вірус виявлено у дикій фауні, відомство не може застосувати обмежувальні заходи щодо імпорту.

У зв'язку з цим відомство закликає підприємства, діяльність яких пов'язана з імпортом птиці, враховувати зазначену інформацію.

Читайте такожРівень захворюваності на грип та ОРВІ в Україні на 13,7 % вищий за минулорічний - епідеміологиДовідка УНІАН. Хвороба Ньюкасла – це небезпечне вірусне захворювання птахів, яке супроводжується пневмонією, енцефалітом і множинними точковими ураженнями внутрішніх органів. Контакт людей з інфікованими птахами може викликати легкий кон'юнктивіт та симптоми, що нагадують грип, але вірус Ньюкасла не становить небезпеки для здоров'я людини. Схем лікування цієї хвороби не існує, але використання профілактичних вакцин і санітарних заходів знижує ймовірність спалахів.

Високопатогенний грип птахів – це гостра інфекційна вірусна хвороба птахів, що характеризується ураженням органів травлення, дихання і високою смертністю.