Зазначений законопроект є першим у переліку законопроектів, необхідних для прийняття бюджету / Фото: УНІАН

Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо реформи фінансування освіти, медицини та соціальної сфери.

За прийняття відповідного законопроекту №5131 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо вдосконалення складання та виконання бюджетів)» проголосували 244 народних депутата за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Зазначений законопроект є першим у переліку законопроектів, необхідних для прийняття бюджету, і депутати витратили на його розгляд понад дві години.

Відео дня

Читайте такожЛікарні не закриватимуть в ході медичної реформи, а перепрофілюють - СупрунГолова підкомітету комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін, представляючи законопроект у другому читанні, зазначив, що він є основою для прийняття бюджету на 2017 рік. Він повідомив, що депутати, розглядаючи документ, внесли 233 пропозиції і поправок, комітет вирішив врахувати у законопроекті 25 правок.

Відповідно до законопроекту, місцеві бюджети будуть самостійно утримувати школи, а зарплати працівникам сфери освіти будуть покриватися за рахунок субвенції з держбюджету.

Підготовка фахівців у профтехучилищах здійснюватиметься лише за професіями загальнонаціонального значення, перелік яких встановлює Кабмін.

Читайте такожФАПи в селах закривати не будуть - глава МОЗ

Крім того, на місця передається зобов'язання фінансувати пільговий проїзд у громадському транспорті.

У фонді регіонального розвитку планують закласти кошти на розвиток спортивної інфраструктури.

Виступаючи перед прийняттям законопроекту, Володимир Гройсман подякував профільному комітету за професійну роботу і зазначив, що фінансовий обсяг ресурсів місцевих бюджетів на 2017 рік становитиме 424 млрд грн і зростання проти 2016 року становитиме 86 млрд, або 28%, проти 2015 року - на 45%.

«Хочу вас запевнити, що всі, хто підтримав це рішення, дозволять і далі проводити в країні фінансову децентралізацію і робити її успішною», - сказав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 21 жовтня ухвалила у другому читанні і у цілому підготовлені профільним парламентським комітетом поправки до розробленого Кабінетом міністрів проекту державного бюджету України на 2017 рік.

Представляючи висновок комітету, його представник - народний депутат Олександр Горбунов - рекомендував парламенту підтримати це рішення, зазначивши, що для реалістичності держбюджету важливо попередньо прийняти урядові законопроекти 5044 і 5132 щодо змін до Податкового кодексу, 5131 - про зміни до Бюджетного кодексу, 5130 - про зміну деяких законодавчих актів і 5142 - про спецконфіскації.