Фото: УНИАН

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії (ВТГ) Олександр Шміло.

Читайте такожЦіни на ліки для хворих на гемофілію не знизилися, незважаючи на закупівлю за посередництва ПРООН

Він наголосив, що сьогодні до проблеми із забезпеченням препаратами хворих на гемофілію додалася ще й проблема масового інфікування ВІЛ, гепатит В, С через внутрішньовенне введення препаратів минулого століття (плазми, кріопреципітату).

Відео дня

«За нашими даними, в Україні пацієнти з гемофілією з 16 років у 99% інфіковані гепатитом С, майже 60% летальних випадків у хворих на гемофілію трапляються через цироз печінки, а не крововилив. Зараз ситуація ускладнюється тим, що тільки наприкінці першого місяця 2017 року було оголошено тендер на закупівлю препаратів для хворих на гемофілію з державного бюджету за 2016 рік. Це говорить про те, що сучасні, безпечні препарати з'являться не раніше квітня 2017 року, а весь проміжок часу будуть застосовуватися небезпечні препарати, які не мають сертифікації за міжнародними вимогами», - сказав Шміло.

За його словами, влада Києва виділила на вирішення проблеми пацієнтів з гемофілією 136 млн грн. «Для порівняння - у 2016 році для лікування гемофілії у дорослих по Україні було виділено 119 млн, на дітей - 163 млн грн. У 2017 виділено 421 млн грн для дорослих хворих, на дітей - 240 млн грн. І це б радувало, якби не інфляція. На рахунку МОЗ лежали гроші півроку, поки передали ... чому така тягучка була - не пояснили», - сказав Шміло.

Голова Львівської обласної організації ВТГ Андрій Висоцький акцентував, що у Львівській області проблема лікування гепатиту у дорослих, хворих на гемофілію, - катастрофічних розмірів.

«З осені 2016 року пацієнти не мають сучасних очищених препаратів для лікування гемофілії. В Україні немає централізованого постачання якісних препаратів для лікування гемофілії. Місцева влада не допомагає, незважаючи на численні звернення хворих і заявки на закупівлю ліків», - сказав Висоцький.

За його словами, хворі на гемофілію використовують препарати, через які дуже легко заразитися смертельними вірусними інфекціями.

Читайте такожСхвалено рішення щодо мирової угоди з американським виробником ліків від гепатиту

«Практично 100% хворих на гемофілію мають серйозні проблеми. Зараження хворих на гемофілію гепатитом С відбувалося через використання неякісних препаратів, які не очищені. Діти, які з народження були на препаратах якісних, які відповідають сучасним вимогам, зараз переходять на старі препарати. Витрати, які держава вже виділила на лікування дітей з гемофілією ефективними препаратами, перекреслюються», - зазначив Висоцький.

Гемофілія - це важке орфанне, генетичне захворювання, яке характеризується порушенням згортання крові через дефіцит окремих білків - чинників згортання крові.