УНІАН

Про це вона сказала під час наради з керівниками обласних Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, повідомили УНІАН у прес-службі МОЗ.

Читайте такожСупрун є "чесною" і готова реформувати систему охорони здоров'я - Кубів

Супрун зазначила, що широка мережа підстанцій – це один із тих елементів, який зможе забезпечити доїзд «швидкої» не за 20 хвилин, а за 8 хв.

Відео дня

За даними МОЗ, важливими елементами змін є забезпечення карет швидкої допомоги адекватним і сучасним обладнанням та медикаментами, створення відділень невідкладних станів у лікарнях, покращення роботи диспетчерської системи, яка відсіюватиме непрофільні дзвінки, забезпечуватиме миттєвий зв'язок з оператором та направлятиме на місце пригоди найближчу карету. А також створення колл-центру безкоштовного, конфіденційного сервісу, до якого можна подзвонити за порадою лікаря щодо здоров’я чи потрібною інформацією.

Читайте такожПонад 40 % українців не підтримують впроваждення в країні госпітальних округів - опитування

Загалом навчання парамедиків триватиме 3 роки: два роки теоретичного навчання, один – стажування у бригадах «швидкої допомоги». Екстрений медичний технік – це коротший курс, тривалістю 4-5 тижнів, після завершення якого випускник зможе надавати базову допомогу на догоспітальному етапі.

У МОЗ переконані, що такі зміни дають змогу створити ефективну систему надання невідкладної допомоги за коротший час та з меншими фінансовими витратами.