Фото: newsru.co.il

В Україні функціонує лише два основні центри трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку - Київський центр трансплантації кісткового мозку з можливим проведенням 100-120 трансплантацій на рік, та Центр онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» - там розрахункова потужність до 25 трансплантацій на рік.

Читайте такожВ Україні щороку реєструють близько 1 200 нових випадків раку у дітей - МОЗ

Як наголосив завідувач відділенням трансплантації кісткового мозку Центру онкогематології «Охматдиту» Олег Рижак зазначив на прес-конференції в УНІАН, згідно з євростандартами, на кожен мільйон населення країни має бути один трансплантаційний центр.

Відео дня

"В Україні їх мало б бути до 46 в загальному, а, зокрема, для дітей - 5-7 центрів, але, на жаль, він один. Натомість для дорослих взагалі не робиться трансплантація від донорів, а для дітей - тільки в одному центрі", - сказав Рижак.

При цьому він додав, що зараз серйозні проблеми із фінансуванням, із закупівлею медикаментів, а також найближчим часом збігає термін дії (найпізніше в липні 2017 року) тих медикаментів, які були закуплені в 2015 році, але надійшли в Центр лише, зокрема, в цьому місяці.