Фото: УНІАН

За період проведення антитерористичної операції на сході України медичну допомогу надано 140 військовослужбовцям Збройних сил України.

Про це поінформував директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковник медичної служби Віталій Андронатій, повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

За його словами, зі 140 осіб – 35 військовослужбовців у важкому стані, 55 – середньої важкості.

Відео дня

Сьогодні у Головному військово-медичному клінічному ордена Червоної Зірки центрі «Головний військовий клінічний госпіталь» знаходиться 60 поранених.

«З них 50 – військовослужбовці Збройних сил України, 10 – представники інших військових формувань», – зазначив Андронатій.

Він зауважив, що у Збройних силах України існує чітка, дієва система медичного забезпечення. Так, перша медична допомога надається пораненому вже на полі бою, безпосередньо на місці отримання військовим поранення. Адже там є санітарний інструктор з необхідними медичними засобами. Після цього кваліфікована невідкладна медична допомога надається військовослужбовцям, які її потребують, у військово-медичних установах.

Говорячи про поранення, які отримують військовослужбовці під час проведення АТО, Андронатій підкреслив, що, в першу чергу, йдеться про поранення кінцівок.

«Як правило, вони менш захищені, тому приблизно 70% поранених – це травматологічні хворі», – сказав він.

Офіцер поінформував, що найближчим до місця проведення антитерористичної операції є Військово-медичний клінічний центр Північного регіону у Харкові, куди доставляють поранених. «Найважчих» за допомогою реанімаційно-операційного літака Повітряних сил ЗСУ Ан-26 «Віта» доставляють до лікувальних установ Міністерства оборони України у Києві та Вінниці.

«Для евакуації поранених часто доводиться використовувати гелікоптери, коли всі можливі напрямки заблоковані, і звичайними санітарними машинами доставити пораненого у найближчий лікувальний заклад швидко неможливо», – повідомив Андронатій.

За його словами, у Харкові з усіма пораненими одразу починають працювали медичні працівники для відновлення життєвих функцій. Далі, згідно з патологією, їх одразу можуть направляти до спеціалізованих цивільних лікувальних центрів.

«Частину військовослужбовців ми відправляли в Одесу – це ті поранені, які мають патології очей. Там потужна клініка офтальмології очей, поруч знаходиться інститут імені Філатова, який бере участь у консультуванні та наданні допомоги. Частину поранених – 13 осіб – направили до військового госпіталю у Львові», – додав Андронатій.

Він навів приклад, коли під час навчань на Херсонщині внаслідок пожежі загорілася САУ, і один з військовослужбовців отримав 85% опіків тіла. Постраждалого гелікоптером доправили до Генічеська, де на нього вже чекав реанімаційно-операційний літак Ан-26 «Віта». За три години військовослужбовця було доставлено до опікового центру. Завдяки оперативності вдалося врятувати життя військовослужбовцю.

«Цей хворий живий. Я вчора до нього навідувався, у нього з’явився шанс, що він виживе, хоча має 85% опіків. Це велика перемога нашої медицини», – підкреслив Андронатій.

Як повідомляв УНІАН, АТО у східних областях України триває з 15 квітня.