Фото: УНІАН

Голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич виступив з різкою критикою урядового рішення про злиття ряду підприємств, що виробляють протези.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Сушкевич заявив на прес-конференції.

Він зазначив, що згідно з урядовою постановою пропонується злиття низки протезних заводів в регіонах України.

Відео дня

“На сьогоднішній день постановою уряду та наказом міністра зливаються луганський та донецький заводи, тернопільський та львівський, планується приєднання хмельницького до вінницького, миколаївського до одеського, житомирського до київського”, - сказав Сушкевич.

При цьому він зауважив, що ті підприємства, які внаслідок злиття стануть просто цехами на сьогодні є більш рентабельними і успішними ніж ті, до яких їх приєднують.

Також він зазначив, що така ініціатива уряду не зекономить бюджетні кошти, а лише погіршить ситуацію з протезуванням інвалідів особливого сьогодні, коли внаслідок бойових дій на сході потреба в продукції протезних заводів значно зросла.

У свою чергу член комітету у справах інвалідів Едуард Леонов виступив з вимогою до Кабінету міністрів та президента України скасувати рішення про злиття підприємств, що забезпечують інвалідів протезами.

Як повідомляв УНІАН, учора, 9 вересня, Міністерство соціальної політики заявило, що розпочало процес реорганізації протезної галузі шляхом укрупнення підприємств та приєднання менш потужних до більш потужних з метою підвищення ефективності роботи галузі.

У Мінсоцполітики вважають, що це дасть змогу скоротити витрати на адміністративний апарат, модернізувати управління галуззю та покращити якість продукції.

Зокрема, Тернопільське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство приєднається до Львівського КЕПОП, Житомирське державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство та державне підприємство Київський завод „Імпульс” - до Київського КЕПОП, тощо.

«При цьому виробничий персонал скорочено не буде. Не зменшиться і мережа підприємств. Всі вони залишаться у державній власності», - запевнили у Мінсоцполітики.

Також реорганізація галузі передбачає ліквідацію промислового об’єднання «Укрпротез», яке не задіяне у виробничому процесі виготовлення технічних засобів реабілітації (ТЗР), а виступає лише посередником з повноваженнями адміністратора. Такі заходи, за даними Мінсоцполітики, сприятимуть зменшенню управлінських витрат на 10 млн. грн. на рік.