Трансплантацію серця, яке вже перестало битися, вчені назвали епохальною подією: завдяки новій техніці збільшиться набір придатних для пересадки органів, що збереже, як мінімум, на 30 відсотків більше життів, повідомляє Lenta.ru з посиланням на The Guardian.

Поки при трансплантації серця застосовуються «живі» органи, витягнуті з організму людей, що перебувають у стані клінічної смерті. Однак лікарі з сіднейської лікарні Святого Вікентія пересадили трьом пацієнтам серця донорів, які зупинилися за 20 хвилин до початку операції.

Читайте такожЛегені свиней планують пересаджувати людям

Відео дня

Керівник проекту Пітер МакДональд (Peter MacDonald) 20 років шукав спосіб підтримувати життєдіяльність серця поза організмом. Результатом його зусиль став пристрій «серце в коробці»: до спеціального контейнера заливають кров донора і тільки потім туди поміщають орган. Стерильна електрична схема змушує орган битися і підтримує потрібну температуру.

Донорські серця зберігаються в контейнері як мінімум чотири години (перед пересадкою). Таким чином лікарі отримують можливість дізнатися заздалегідь, як буде працювати трансплантований орган.

З використанням нового підходу лікарі пересадили серце трьом пацієнтам. Двоє вже почуваються добре, поки один (станом на ранок 24 жовтня) знаходиться у відділенні інтенсивної терапії.