Робота опублікована в журналі PNAS.

На дуже багатьох моделях (від дріжджів до хребетних) було доведено значення білків теплового шоку для збереження в популяції сприятливих для виду характеристик. Зокрема, кілька років тому було показано, що білок HSP90 знижує ефективність протигрибкової терапії, так як сприяє розвитку стійкості мікроорганізмів Candida albicans і Aspergillus fumigatus, що викликають грибкову інфекцію, до препаратів. Застосування інгібітора білка HSP90 в поєднанні з протигрибковими засобами значно поліпшувало результати.

Авторів даної роботи зацікавило питання, чи можуть подібні ефекти спостерігатися при розвитку злоякісних пухлин. Вони провели ряд експериментів на культурах клітин і досліди з участю лабораторних тварин. Вчені показали, що додавання навіть малих кількостей речовин, що інгібують роботу HSP90, дозволяло запобігти розвиток стійкості пухлин до гормональної терапії.

Відео дня

Дослідники відзначають, що одночасне використання інгібіторів HSP90 і препаратів для гормональної терапії, може зробити лікування більш ефективним. 

Ремедіум