www.dsnews.ua

Результати їх роботи опубліковані в журналі Nature.

В навколишньому середовищі мешкає безліч мікроорганізмів, які могли б послужити джерелом нових препаратів. Їх вивчення і використання обмежене тим, що значна їх частина не культивується в середовищі. Наприклад, тільки 1% бактерій, що мешкають в грунті, буде рости в чашках Петрі. Новий пристрій - iChip, сортує мікроорганізми із зразка по спеціальним камерам.

Читайте такожУ США розроблений "проривний" антибіотик

Відео дня

Після сортування прилад закопують у ґрунт. Молекули, що підтримують життєдіяльність бактерій із навколишнього середовища в камері, забезпечують для мікроорганізмів умови, близькі до природних. Застосування iChip дозволяє збільшити частку бактерій з грунту, які зростають штучно, до 50%.

Читайте такожВчені з'ясували, де в мозку людини розміщена совість

Автори використовували пристрій для отримання приблизно 10 тисяч бактеріальних колоній і перевірили всі з них щодо їх дії на золотистий стафілокок. Було виявлено 25 можливих нових молекул для створення антибактеріальних препаратів, але найбільш перспективні результати показав тейксобактин.

Читайте такожЖива вакцина проти сальмонели виявилася ефективніше інактивованої

Дослідники очікують, що бактеріям буде важко еволюціонувати, щоб виробити стійкість до цієї нової молекулі. Механізм дії тейксобактина пов'язаний з реакцією з жирними кислотами, складовими бактеріальної стінки. На відміну від традиційних засобів, що діють на білки мікроорганізмів, які легко змінюються в результаті мутацій, склад жирних кислот і їх форма постійні.

В даний час розробка нової молекули знаходиться на стадії доклінічних досліджень.

remedium.ru