Факторы риска инсульта - потребление алкоголя, высокое кровяное давление, диабет и курение / Фото: УНИАН

Фахівці спостерігали за 11644 шведськими близнюками середнього віку протягом 43 років. На початку дослідження всі близнята були молодшими 60 років. Вчені порівняли ефекти від споживання спиртного більш двох дрінків в день (сильно питущі) і менше половини дрінка в день (помірне вживання спиртних напоїв), розповідає meddaily.ru з посиланням на Psych Central.

Учасники заповнили анкети. Потім їх розділили на групи (мало, помірно, сильно питущі і непитущі). Аналіз даних показав, що майже 30% добровольців перенесли інсульт. Потім дослідники порівняли фактори ризику інсульту, такі як споживання алкоголю, високий кров'яний тиск, діабет і куріння. Дослідження показало: у сильно питущих людей ризик інсульту на 34% вищий, ніж у тих, хто мало п'є.

У сильно питущих людей середніх років інсульт траплявся на 5 років раніше, незалежно від генетичних факторів і факторів, що діяли в юності. У середньому віці пияцтво підвищувало ризик інсульту сильніше, ніж інші чинники, такі як високий кров'яний тиск і діабет. У віці близько 75 років діабет і кров'яний тиск ставали основними причинами інсульту. Ті з однояйцевих близнюків, хто пережив інсульт, пили більше, ніж їх брати і сестри, у яких інсульту не було.

Відео дня

Пияцтво також підвищує кров'яний тиск і призводить до серцевої недостатності і аритмії. Дослідники не радять людям середнього віку випивати більше двох дрінків в день. Згідно з рекомендаціями Американської кардіологічної асоціації, щоденна норма складає два дрінки для чоловіків і один дрінк для жінок.