голова мигрень / Фото: infosmi.net

Блокаду клиновидно-піднебінного ганглія (одного зі скупчень нервових клітин між мозком і носом, його робота асоціюється з мігренню) проводять під "наглядом" методик візуалізації, пише Здоров'я. В стінку носової порожнини через ніздрі проводять катетер, з допомогою якого вводять 4% розчин лідокаїну. Анестестик блокує ганглій, в результаті чого головний біль вщухає.

Читайте такожМігрень може приховувати серйозну патологію - неврологи

112 пацієнтів з частими мігренями і кластерними головними болями відзначали, наскільки сильно їх турбує біль під час нападів і після введення лідокаїну в клиновидно-піднебінний ганглій, за шкалою від 1 до 10. Перед введенням ліків пацієнти (всі з сильними головними болями) відзначали середній рівень дискомфорту 8,25 з 10, на наступний день після введення лідокаїну - 4,10, а через 30 днів - 5,25. Третина учасників зазначила, що після введення анестетика вони щонайменше місяць або взагалі не приймали таблетки від головного болю, або приймали їх набагато рідше.

Відео дня

Читайте такожЯкі симптоми мігрені та як її правильно лікувати

Введення лідокаїну розриває порочне коло мігрені в мозку. Процедура чинить позитивний вплив на здоров'я вже тоді, коли анестетик перестав діяти. Враховуючи те, що метод його введення малоінвазивний (не вимагає хірургічного втручання і по силі відчуттів виявляється приблизно як укол), процедуру можна повторювати так часто, як це потрібно.