Фото: УНИАН

За словами вчених, найбільш ефективним методом профілактики емфіземи легень є відмова від куріння, проте в останній роботі було показано, що застосування аспірину (три і більше разів на тиждень) асоційоване з більш повільним розвитком захворювання, пише remedium.ru.

Читайте такожРизик смерті від куріння вищий, ніж передбачалося раніше - дослідження

В рамках роботи були вивчені медичні дані більше 4,4 тис. осіб, що приймають участь в обсерваційному дослідженні MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis Lung Study). Прогресування захворювання оцінювався за результатами комп'ютерної томографії легенів (не менше 4 знімків за 10 років спостережень) і за обсягом повітря, що видихається.

Відео дня

З 4471 добровольців, 21% (921 чоловік) регулярно приймали аспірин. Навіть після врахування таких факторів, як вік, стать, національність, кількість викурених сигарет в день, гіпертонія, вчені констатували, що прийом аспірину позитивно впливає на швидкість прогресування захворювання.

Емфізема легень - захворювання дихальних шляхів, що характеризується патологічним розширенням повітряних просторів дистальних бронхіол, яке супроводжується деструктивно-морфологічними змінами альвеолярних стінок.