таблетки / Фото: estet-portal.com

Результати проведеного дослідження показали, що препарат досить ефективний у блокуванні поширення онкології товстого кишечнику, шлунково-кишкового тракту і передміхурової залози, а також інших захворювань, пише med2.ru.

Читайте такожАспірин допомагає позбавитися від депресії

Американські фахівці виявили, що аспірин допомагає створити навколо ракових стовбурових клітин певні умови, що перешкоджають їх поширенню. Як стверджують вчені, аспірин може використовуватися для зниження ризику виникнення рецидиву через 5-10 років після встановлення діагнозу вперше – саме в цей період частіше виникають рецидиви захворювання. Пухлина має стовбурові клітини, або залишкові клітини, які вже пережили хіміотерапію або інше лікування раку і перебувають «у сні» до тих пір, поки умови в людському організмі не стануть більш сприятливими для вторинного розмноження.

Відео дня

Вчені встановили, що аспірин змінює молекулярний підпис у ракових клітинах молочної залози так, щоб зупинити їх розмноження. Зробити такий висновок вченим допоміг експеримент, в рамках якого вчені розмістили клітини раку молочної залози у 96 окремих пластинах. Половина клітин була піддана впливу різних доз аспірину. Результати експерименту показали, що вплив даного препарату суттєво підвищував швидкість загибелі клітин. А ті клітини, які не були знищені, більше не могли рости.

Для участі у другій частині дослідження були залучені понад 20 мишей, які мають агресивні пухлини. Протягом 15 днів половина мишей щодня отримувала людський еквівалент 75 мг аспірину. В кінці дослідження пухлини зважували. Виявляється, що у мишей, що отримували аспірин, пухлини, в середньому були на 47% менше, ніж у тварин з контрольної групи.

При цьому вчені попереджають, що перед тим, як приймати аспірин, треба обов'язково проконсультуватися з лікарем і оцінити всі можливі ризики, оскільки, як відомо, аспірин істотно підвищує ризик виникнення шлунково-кишкової кровотечі.