скрипка музыка / Фото: kinomania.ru


 

Прослуховування музики "блокує" роботу тих частин мозку, в яких зазвичай виникають осередки епілептичних нападів, що може захищати епілептиків від нападів або зменшувати їх ймовірність, заявили нейрофізіологи, що виступали на зустрічі Асоціації психологів Америки в Торонто.

Про це повідомляють РИА Новости.

Відео дня

Музика може захищати від епілептичних нападів - вчені

10.08.2015 | 14:21

01600

Нейрофізіологи з'ясували, що прослуховування класичної або джазової музики "блокує" роботу тих частин мозку, в яких зазвичай виникають осередки епілептичних нападів, що може захищати епілептиків від нападів або зменшувати їх вірогідність.

[аааа]

Музичені твори Моцарта та Джона Коултрейна зменшують вірогідність епілептичних нападів

Прослуховування музики "блокує" роботу тих частин мозку, в яких зазвичай виникають осередки епілептичних нападів, що може захищати епілептиків від нападів або зменшувати їх вірогідність, заявили нейрофізіологи, що виступали на зустрічі Асоціації психологів Америки в Торонто (Канада).

Про це повідомляють РИА Новости.

"Ми вважаємо, що музику можна використовувати для допомоги людям, які страждають від епілепсії. Ми були дуже здивовані, коли відкрили цей феномен. Ми виходили з припущення того, що наш мозок по-різному обробляє звуки тиші та звуки музики, але ми не знали, як на мелодії буде реагувати нервова система епілептиків", — заявила Крістін Чаритон (Christine Charyton) з університету штату Огайо (США).

Ідея провести подібне дослідження прийшла їм до голови, як розповідає нейрофізіолог, після того, як Чаритон помітила, що більша частина епілептичних нападів починається внаслідок порушення роботи кори в скроневій частці мозку, де знаходяться центри слуху та мовлення.

Спираючись на цей факт, Чаритон та її колеги припустили, що стимуляція цих районів мозку за допомогою музики, яка має певний ритм і темп, що "збивають" процес синхронізації – одночасне включення нервових клітин, яке викликає епілептичний напад.

Чаритон та її колеги перевірили цю гіпотезу на групі з двох десятків епілептиків і здорових людей, половина з яких слухала тишу, а решта – "Соната ре-мажор" чи "Соната ре-мажор для двох фортепіано" Моцарта, або ж джазову музику Джона Коултрейна.

Як показав цей експеримент, нейрони в скроневій корі епілептиків були набагато активнішими після та під час прослуховування добровольцями музики, що має запобігати або знижувати вірогідність появи синхронізації між ними.

Читайте такожВченим вдалося отримати дуже докладний відео клітин мозку (відео)

Чаритон визнає, що лікувати епілепсію тільки за допомогою музики неможливо – хворим все одно слід приймати ліки та дотримуватися рекомендацій лікарів. Тим не менш, музичні плеєри та інші джерела звуку можуть стати одним з важливих елементів "невідкладної епілептичної допомоги" та додатковим засобом контролю за станом епілептиків.