www.damex.ruКорейські вчені запропонували лікувати нейродегенеративні захворювання з використанням фототерапії / www.damex.ru


Чан Беум Парк (Chan Beum Park) і його колеги з Корейського дослідницького інституту біонаук та біотехнологій (Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology) виявили спосіб придушення формування бета-амілоїдів із використанням світлочутливих порфиринів, пише Медпортал. Дослідницька група з Школи остеопатичної медицини при Університеті Делеговано (Rowan University School of Osteopathic Medicine) розробила тест для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера.

Бета-амілоїдні плашки в головному мозку пацієнтів, які страждають на хворобу Альцгеймера. Інгібування формування цих плашок на ранніх стадіях допоможе запобігти розвиток і прогресування захворювання, вважають вчені.

Читайте також Втрату мовлення в результаті інсульту можна компенсувати - дослідження

Відео дня

Фототерапія вже використовується в клінічній онкологічній практиці, однак для боротьби з нейродегенеративними захворюваннями ця методика поки не застосовувалася. У своїх експериментах автори використовували сині світлодіоди і фотосенсибілізатор порфирин. Поглинаючи енергію світла, порфирин переходив у збуджений стан, що в подальшому призводило до вивільнення активного кисню. 

Метод вже протестований на плодових мушках дрозофілах, які використовувалися для створення моделі хвороби Альцгеймера у безхребетних. Фототерапія призвела до істотного послаблення симптомів захворювання. Автори також вважають, що такий метод лікування викликає набагато менше побічних ефектів, а пацієнтам, які проходять курс фототерапії, будуть потрібні набагато менші дози ліків.

Найближчим часом автори планують протестувати інші фотосенсибилізатори, а також перевірити ефективність терапії нового типу на мишах.