Фото: newsru.co.il

Група дослідників з Великої Британії вважає, що прогестерон нездатний запобігти викидню в першому триместрі вагітності, пише Медпортал.

Читайте такожПарацетамол під час вагітності загрожує здоров'ю хлопчиків - вчені

Відео дня

Раніше вважалося, що однією з можливих причин викидня на ранніх стадіях вагітності може бути низький рівень прогрестерона. Саме тому нерідко жінкам, які вже перенесли викидні, призначалася прогестеронова підтримка.

Вчені з Університету Бірмінгема (University of Birmingham) провели дослідження за участю 826 жінок, у яких в анамнезі було три або більше мимовільних переривань вагітності в першому триместрі.

Двічі на день жінки після настання вагітності вводили вагінальні свічки – одним пропонувалися супозиторії, що містять 400 мг прогестерону, а інші отримували плацебо. Подібна терапія починалася не пізніше 6 тижні вагітності і тривала до 12 тижня.

Читайте такожНовий тест переверне діагностику ускладнень у вагітних жінок

Виносити дітей вдалося 65,8% жінок, які отримували прогестерон, і 63,3% тих, хто отримував плацебо. Все це свідчить про невисоку ефективність прогестеронової підтримки.

Аррі Куумарасамі (ArriCoomarasamy) відзначає, що, хоча прогестерон практично ніяк не запобігає викидню, його прийом не викликає жодних побічних ефектів і ніяк не позначається на ембріональному розвитку дитини.