Поза лотоса во время медитации / Фото: alamandi-club.com

Дослідники зі США хотіли зрозуміти, які зміни відбуваються у тих, хто практикує медитацію, на рівні ДНК, розповідає meddaily.ru з посиланням на NDTV. Дослідження показало: медитація уповільнювала процес старіння клітин. Вона підвищувала рівень експресії двох генів тіломерази, додає нові молекули до тіломерів, розташованих на кінцях хромосом. Від довжини тіломерів залежить тривалість життя.

Згідно з даними попередніх досліджень, медитація знижує ризик інсультів, інфарктів і передчасної смерті. У новому дослідженні взяли участь 48 чоловіків і жінок з гіпертонією. Половина практикувала медитацію і слухала лекції з медицини. Інші зосередились на зміні способу життя, наприклад, зниженні ваги, регулярній фізичній активності, зменшенні споживання солі і помірному споживанні алкоголю.

Читайте такожЩасливі люди живуть довше - результати дослідженняЧерез 16 тижнів у добровольців з обох груп значно знизився артеріальний тиск. Крім того, у них підвищилися рівні експресії генів тіломерази. Вчені вважають, що вони знайшли механізм, за допомогою якого зниження рівня стресу зміцнює здоров'я серцево-судинної системи.

Відео дня