062.ua

Рауль Мендез (Raúl Méndez) і його колеги з Інституту біомедичних досліджень (Institutef or Research in Biomedicine) показали, що інгібування роботи білка CPEB4 може запобігти формування аномальних кровоносних судин, пише Медпортал.

Читайте такожУ переїданні винна хвора печінка

При розвитку цирозу тканини печінки заміщуються сполучною тканиною, що порушує нормальний кровообіг органу. Розвивається портальна гіпертензія, а поза печінкою починають утворюватися додаткові кровоносні судини. Кровопостачання печінки погіршується, а також зростає ризик розвитку внутрішніх кровотеч – це пов'язано з тим, що "нові" судини легко ушкоджуються.

Відео дня

Одним з білків, що грають ключову роль у формуванні кровоносних судин, є васкулярний ендотеліальний фактор росту. Практично всі ліки, що пригнічують формування кровоносних судин, діють на цей білок або його рецептори. Суттєвим недоліком є те, що це також впливає на ріст і утворення нормальних судин організму.

Читайте такожВчені заявляють, що створили надшвидке ліки від гепатиту С

Автори з'ясували, що відповідальним за розвиток патологічного ангіогенезу при цирозі є білок CPEB, який також залучений в процеси утворення кровоносних судин при прогресії деяких форм раку. Високий рівень продукції цього білка характерна і для пухлин печінки.

Дослідники показали, що інгібування роботи CPEB дійсно пригнічувало розвиток аномальних кровоносних судин, ніяк не впливаючи на нормальний ангіогенез.