Сигареты / REUTERS

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature, спиралося на чотири різних методи і завершилося висновком, що лише 10-30% випадків раку можна звести до природного функціонування тіла, або "везіння", пише ВВС.

Експерти кажуть, що аналіз видався їм "доволі переконливим".

Відео дня

Рак починається тоді, коли одна зі стовбурових клітин організму виходить з-під контролю і починає самовільно ділитися.

Читайте такожАмериканські онкологи навчилися лікувати рак простати за допомогою вірусу герпесу

Це може бути викликано або внутрішньо притаманними організму особливостями, такими як мутації, що стаються при поділі клітин, або зовнішніми чинниками - курінням, ультрафіолетовим випроміненням та іншими, ще не виявленими наукою.

Вчені довго сперечалися, котрі з цих факторів мають більше ваги у виникненні раку: внутрішні чи зовнішні.

Команда лікарів з Центру дослідження раку Стоуні-Брук (Нью-Йорк) підійшла до питання з іншого боку, скориставшись комп'ютерним моделюванням, демографічними даними і генетичним аналізом.

За їхніми словами, результат переконливо підводить до думки, що 70-90% ризику залежить від зовнішніх чинників.

Доктор Юсуф Ганнун, директор Стоуні-Брук, розповів BBC: "Зовнішні чинники відіграють важливу роль, і людям не варто ховатися за невезінням. Не можна курити і казати, що твій рак - це невезіння. Це можна порівняти з револьвером. Внутрішній ризик - це одна куля. І якщо грати в російську рулетку, то, можливо, кожен шостий отримає рак - це внутрішньо притаманне невезіння. Що робить курець? Він додає до цього револьвера ще дві чи три кулі. І натискає на гачок. Елемент везіння досі присутній, бо не кожен курець хворіє на рак. Але він збільшує власні шанси на це".

"З точки зору охорони здоров'я, ми хочемо вийняти з барабана стільки куль, скільки зможемо", - додав науковець.

Інше питання полягає в тому, що вчені виявили ще не всі зовнішні чинники, і не всіх їх можна уникнути.

Читайте такожОпубліковано нові рекомендації для пацієнток, які перенесли рак молочної залози

Доктор Емма Сміт з британського Центру дослідження раку сказала: "Здорові звички, такі як відмова від куріння, здорова вага тіла, здорова дієта і помірне вживання алкоголю ще не гарантують відсутності раку, але вони радикально знижують ризик розвитку цієї хвороби".

Раніше цього року інші дослідники припустили, що дві третини онкологічних хвороб виникають скоріше випадково, а не через такі чинники, як куріння, викликавши цим гарячу дискусію.