newsru.co.il

Науковці Стенфордського університету і ліверпульський медцентр Merseycare обговорюють, як саме може працювати ця технологія, пише ВВС.

Перший прототип планують створити вже до червня цього року, а перші тести із пацієнтами провести у січні 2017.

Додаток має дозволити лікарям цілодобово стежити за людьми, схильними до суїциду.

Відео дня

Технологія моніторитиме усі онлайн-комунікації пацієнта - електронні листи, соцмережі, навіть телефонні дзвінки - й шукати ознаки потенційної небезпеки.

Так якщо, скажімо, додаток відстежив, що пацієнт перебуває у місці, відомому до цього самогубствами (наприклад, на мосту), чи пропустив прийом у лікаря, чи просто написав другові, що в нього з'явилися суїцидальні думки, додаток надішле попередження лікарям, які вже зможуть зв'язатися із людиною і надати їй необхідну допомогу чи підтримку.

При цьому усі пацієнти мають добровільно надати дозвіл на такий моніторинг.

Читайте такожУ Японії розпочато кампанію щодо запобігання самогубствам

Доктор Девід Фірнлі із Merseycare каже, що потенціал такого додатку "неймовірний":

"Ми думаємо, ми зможемо визначати людей, які можуть завдати собі шкоди, із більшою точністю, ніж зараз ми це робимо, і отже будемо здатні зробити щось, аби врятувати їхні життя".

Минулого року Merseycare зобов'язався, що до 2020 року рівень суїцидів серед їхніх пацієнтів буде нульовим.

Така ініціатива потребує особливого підходу - від спеціального навчання персоналу до більшої роботи із пацієнтами.

Розробка мобільного додатку - частина цієї ініціативи. В основі ідеї додатку лежить переконання, що пацієнти більш щирі і відкриті із друзями і родичами, аніж з лікарями.

"Це можливість використати технологію так, як ми ніколи раніше не робили у сфері охорони здоров'я, - надаючи потужну, рішучу статистичну підтримку медикам в реальному часі щодо людей, що перебувають під найбільшим ризиком", - каже доктор Фірнлі.