REUTERS

За даними CDC, в минулому сезоні ефективність цього препарату у віковій групі від 2 до 17 років становила лише 3% (ефективність ін'єкційних препаратів склала 63%). Протягом двох попередніх сезонів ефективність вакцинації також була вкрай низькою.

Вакцина FluMist, розроблена дочірньою компанією AstraZeneca MedImmune і застосовується в США з 2003 року, виготовляється на основі живих ослаблених сезонних штамів вірусу грипу.

Читайте такожВакцинація проти грипу на 51% скорочує ймовірність мертвонародження

Відео дня

Причини низької ефективності назального препарату залишаються невідомими. У AstraZeneca заявляють, що власні дані компанії значно відрізняються від оцінок CDC: згідно з ними, FluMist в минулому сезоні продемонструвала ефективність у діапазоні від 46 до 58%. Фахівці компанії спільно з експертами CDC намагаються встановити причини таких серйозних розбіжностей.

Читайте такожВ Японії успішно випробували таблетку, здатну вилікувати грип за день

За оцінками фармвиробників, потреба США на наступний епідемічний сезон становить від 171 до 176 млн доз протигрипозних вакцин. З цього обсягу на FluMist припадало близько 14 млн доз (8%).Пропозиція експертів CDC відмовитися від застосування назальної вакцини не має обов'язкової сили. Остаточне рішення з цього питання буде прийнято керівництвом організації в кінці літа – початку осені поточного року.