разработали новый материал для пломбирования зубов / Фото: papamamaja.ru

Вчені розробили новий матеріал для пломбування зубів. Він не тільки здатний заповнити каріозну порожнину, але і сприяє поділу клітин зуба і регенерацію дентину. Такий матеріал, створений дослідниками з Гарварду і Ноттінгемського університету (University of Nottingham), може здійснити справжню революцію в лікуванні зубів, повідомляє Медпортал.

Відомо, що близько 10% встановлених пломб випадають і пацієнтам знову доводиться звертатися до лікарів. Творці нового матеріалу впевнені, що його використання дозволить створити тривалий захист. Встановлена пломба посприяє формуванню дентинового шару, що захищає зуб від розвитку інфекції та запобігає повторному утворенню карієсу.

Адам Селіз (AdamCeliz) пояснює, що пломбувальний матеріал біосумісний і тому не буде відторгатися організмом. Установка зробленої з нього пломби стимулює поділ стовбурових клітин, присутніх в пульпі зуба. Це призводить до утворення нового шару дентину, який і захищає шар пульпи, розташований під пломбою.

Відео дня

Читайте такожРозроблено надміцний матеріал для зубних пломб - біологічно активне склоВдосконаленням пломбувальних матеріалів займається не тільки ця команда вчених. Наприклад, вже створені пломби з «біоактивного» скла, які будуть набагато довговічніші нинішніх. Ще вчені запропонували боротися з карієсом за допомогою гідрогелю, а також запатентувала пристрій для самолікування зубів.

Читайте такожУ Японії винайшли зубну пасту, яка пломбує зубиЯк раніше повідомляв УНІАН, революційний винахід в галузі особистої гігієни зробив японський вчений Казуї Ямагаші. За допомогою винайденої ним зубної пасти можна швидко і безболісно закривати дірки і тріщини в зубах, а також відновлювати зубну емаль без допомоги стоматологів.