Фото: Glenn Asakawa / ZUMA / Globallookpress.com

Дослідження опубліковане в журналі Current Biology, пише lenta.ru.

Вчені проаналізували вплив tACS (transcranial alternating current stimulation — транскраніальної стимуляції змінним струмом) під час сну на робочу пам'ять людини. Проведена під контролем фахівців процедура, на думку авторів, поліпшить робочу пам'ять людини.

Читайте такожМозкові стимулятори небезпечні для мозку - вчені

Відео дня

Електрична стимуляція впливає, на думку вчених, на сигма-ритми головного мозку людини. З таким типом електричної активності головного мозку нейробіологи пов'язують систематизацію і зберігання отриманої людиною перед сном інформації, а також подальше вилучення і використання спогадів.

У ході експериментів під час сну стимулювався головний мозок 16 здорових чоловіків. До цього учасників експериментів просили запам'ятати певну інформацію — пари слів-асоціацій і сукупність моторних рухів (натискання пальцем). Протягом однієї ночі головний мозок учасників стимулювався методом tACS, на наступну добу учасники отримували фіктивну стимуляцію (плацебо).

Читайте такожТривалий прийом антибіотиків здатний порушити роботу мозку

Щоранку випробовувані проходили стандартні тести, що дозволяють відстежити зміни в ступені засвоєння отриманої раніше інформації. Вчені не виявили прогресу в запам'ятовуванні слів-асоціацій, але помітили істотне поліпшення відтворення (після tACS порівняно з плацебо) моторних рухів.

Вчені вважають, що проведене ними дослідження виявиться корисним для профілактики і лікування пов'язаних з пам'яттю захворювань, зокрема, шизофренії і хвороби Альцгеймера. Раніше фахівці вивчили вплив електростимуляції головного мозку на альфа-ритми і творчу активність.

Метод tACS являє собою неінвазивний спосіб стимуляції головного мозку за допомогою пари електродів. Один з них встановлюється на потиличну частину черепної коробки, а інший — на шиї або верхньої частини голови. Площа другого електрода втричі більший за перший, на який подається змінна напруга від 5 до 15 вольт. Перед процедурою, що проводиться під контролем фахівців, поверхня шкіри змочується сольовим розчином.