REUTERS

Шведські вчені визнали хибною концепцію щодо метаболічно здорового ожиріння. Ця теорія набула поширення приблизно 15 років тому і припускає, що в деяких випадках зайва вага є фізіологічно нормальним і не призводить до порушення обміну речовин, пише eurekalert.org.

Читайте такожУ світі поширюється епідемія ожиріння серед дітей молодше 5 років - ВООЗ

Вчені взяли зразки білої жирової тканини у людей із зайвою вагою, обмін речовин яких був визнаний фізіологічно прийнятним. Проведений аналіз показав, що клітини цих тканин приблизно так само реагують на стимуляції інсуліном, як і в осіб із діагностованим ожирінням, тобто призводять до аномальної експресії специфічної групи генів.

Відео дня

Читайте такожВакцинація від грипу "не працює" в організмі здорових людей - вчені

Вчені вважають, що саме ожиріння, а не інші фактори ризику, призводять до зміни в регуляції генів. У спостереженнях брали участь 15 здорових і 50 із зайвою вагою людей, у яких з черевної області були взяті біопсії білої жирової тканини до і через дві години ін'єкцій інсуліну і глюкози.

Читайте такожВООЗ назвала чотири хвороби, від яких найчастіше помирають люди

Прихильники теорії метаболічно здорового ожиріння вважають, що приблизно 30 відсотків людей із зайвою вагою мають нормальний обмін речовин. Це означає, що ці особи не потребують спеціального медичного обслуговування. Відмінною особливістю людей зі "здоровим ожирінням", вважається висока чутливість до інсуліну, що призводить до швидкого засвоєння глюкози в організмі.