REUTERS

Учасники саміту Організації Об'єднаних Націй схвалили декларацію для захисту біженців.

Як повідомляє Центр новин ООН, вчора у штаб-квартирі організації в Нью-Йорку відкрився Саміт з питань біженців та мігрантів.

Учасники саміту на початку засідання схвалили Нью-Йоркську декларацію, яка містить заходи щодо захисту осіб, які змушені рятуватися від воєн, насильства, наслідків стихійних лих, бідності і голоду.

Відео дня

Читайте такожБлизько 50 млн дітей у світі є біженцями

«Ми заявляємо про cвою глибоку солідарність з мільйонами людей у різних частинах світу, які з незалежних від них причин змушені разом з сім'ями залишати свої домівки, і висловлюємо їм свою підтримку», - йдеться в документі, прийнятому сьогодні на саміті в Нью-Йорку .

У декларації держави-члени пообіцяли забезпечити захист прав усіх біженців і мігрантів, незалежно від їх статусу. У першочерговому порядку вони мають намір домагатися поліпшення умов у країнах походження біженців та мігрантів з тим, щоб людям не довелося залишати свої країни. Втілення в життя положень документа дозволить поліпшити ситуацію при прийомі біженців і мігрантів на кордоні та у приймаючих їхніх країнах.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зазначив, що належне виконання прийнятої сьогодні декларації дозволить забезпечити захист усіх без винятку біженців і мігрантів.

Читайте такожУ Парижі готується до відкриття перший табір для біженців

«Тривалі конфлікти, порушення прав людини, економічні потрясіння, зміна клімату та стихійні лиха змушують все більше число людей залишати свої домівки. На шляху у пошуках притулку вони переживають неймовірні страждання», - наголошується в документі.

У повідомленні констатується, що в сучасному світі більше людей, ніж будь-коли, живуть не в тих країнах, де вони народилися. Мігранти є у всіх країнах світу.

У 2015 році число мігрантів перевищило 244 млн осіб. Приблизно 65 млн людей є вимушеними переселенцями: це понад 21 млн біженців, 3 млн осіб, що шукають притулку, та понад 40 млн внутрішньо переміщених осіб.

«Коли ми втілимо прийняту сьогодні декларацію у реальність, то більше дітей зможуть відвідувати школу, більше працездатних людей зможуть без побоювання займатися пошуком роботи за кордоном, не вдаючись до послуг контрабандистів», - заявив генеральний секретар ООН.

Після прибуття до нової країни біженці та мігранти зможуть брати участь у програмах з інтеграції. Йдеться про вивчання мови і забезпечення доступу до освіти. Всі діти мають піти до школи у перші ж місяці після прибуття. У документі йдеться про гранти на навчання, про робочі місця.

«Ми маємо по-іншому говорити про біженців і мігрантів. І ми маємо говорити з ними. Наші слова і діалог багато значать. Ось чому сьогодні ООН запускає кампанію «Разом - повага, безпека і забезпечення гідності для всіх» », - підкреслив Пан Гі Мун.

«Діючи разом, ми зможемо протистояти ксенофобії, і перетворити страх у надію», - додав генсек ООН.

Він закликав світових лідерів приєднатися до кампанії і пообіцяти забезпечувати права всіх людей, які були змушені з тієї чи іншої причини залишити свої домівки у пошуках кращого життя.

У самій декларації держави - члени ООН рішуче засудили акти і прояви расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов'язаної з ними нетерпимості стосоно біженців і мігрантів. Лідери глав держав і урядів заявили, що «різноманітність збагачує будь-яке суспільство і сприяє соціальній згуртованості».