Появится ли таблетка для профилактики болезни Альцгеймера? / Фото: tegenlicht.vpro.nl

Дослідницька група зі США, що займається проблемами лікування хвороби Альцгеймера, вирішила боротися із захворюванням іншим шляхом, ніж більшість учених. Дія більшості розроблених і тестованих препаратів спрямована на руйнування білкових скупчень, амілоїдних бляшок, з присутністю яких і пов'язують прогресування хвороби. Крім того вважається, що небезпеку становить і накопичення тау-білка, який утворює в головному мозку нейрофібрилярні клубки – вони також присутні у пацієнтів з хворобою Альцгеймера, повідомляє Медпортал.

Дослідники з Байлоровського медичного коледжу (Baylor College of Medicine) спільно із вченими з Техаської дитячої лікарні (Texas children's Hospital) і Медичної школи при Університеті Джонса Хопкінса (Johns Hopkins University School of Medicine) вирішили створити препарат, прийом якого буде перешкоджати утворенню аномальних білкових скупчень, а не руйнувати вже сформовані.

Читайте такожПрості фізичні вправи допоможуть боротися зі старечою деменцієюВони виявили фермент – кіназу Nuak1, яка інгібує утворення бляшок в головному мозку плодових мушок, мишей, а також в клітинах культури нейронів головного мозку людини. Хуан Ботас (Juan Botas), один з членів дослідницької групи, пояснив, що тепер дослідники готуються створити препарат на основі виявленого ферменту. Якщо такі таблетки дійсно з'являться, то люди, що входять у групу ризику, зможуть приймати ці препарати в профілактичних цілях, подібно до того, як пацієнти з високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань приймають статини.

Відео дня

Читайте такожПомірне вживання алкоголю продовжує життя пацієнтів із хворобою Альцгеймера Нагадаємо, що поки що не існує препаратів для боротьби із хворобою Альцгеймера.