joinfo.ua

Вчені з центру медичних досліджень імені Джонса Хопкінса провели дослідження, результати якого показали, що БАД з кальцієм підвищує ризик утворення бляшок в артеріях, повідомляє MedicalXpress.

Читайте такожНове в медицині: нанороботи будуть доставляти ліки по кровоносних судинах

В рамках своєї роботи дослідники використовували медичну інформацію 2742 пацієнтів, які відповіли на запитання про своє харчування і прийнятих БАД, а також пройшли КТ. Автори дослідження відзначили, що серед тих, хто використовував БАД, ризик розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ) протягом 10 років був на 22% вище. При цьому пацієнти, які дотримувалися здорової дієти з переважанням багатих кальцієм продуктів, мали на 27% більше низьку ймовірність ССЗ.

Відео дня

Читайте такожДепресія підвищує ризик серцево-судинних захворювань у жінок - вчені

Дані, опубліковані в Journal of the American Heart Association, стали останнім аргументом у тривалих суперечках про користь і шкоду біологічно активних добавок. Автори роботи стверджують, що отримані ними результати свідчать про необхідність дотримання обережності у використанні БАД, та перевагу здорового харчування з великою кількістю зелені, овочів і круп. Згідно з офіційними даними, 43% дорослих жителів США регулярно приймають добавки з кальцієм.

«Ми вважає, що організм людини по-різному метаболізує кальцій з продуктів харчування і БАД», - зазначив один з дослідників д-р Ерін Мичос.

Читайте такожВчені Німеччини створили препарат, який чистить кровоносні судини від жирових відкладень

Раніше в іншому дослідженні було показано, що додаткове споживання кальцію як в БАД, так і в продуктах живлення, не сприяє підвищенню мінеральної щільності кісткової тканини і зниження ризику переломів у літніх людей. Фахівці провели аналіз результатів ряду досліджень, які проводилися серед чоловіків і жінок старше 50 років. Виявилося, що додаткове надходження кальцію в організм незалежно від джерела підвищує щільність кісткової тканини всього на 1-2% і не запобігає переломам кісток.