Wikipedia

Зубна паста зупиняє запальні процеси у всьому організмі і, можливо, знижує ризик інфарктів і інсультів. Такого висновку дійшли фахівці з Флоридського Атлантичного університету, пише EurekAlert!

Читайте такожТрудоголікам загрожують серцево-судинні захворювання

Всі добровольці, які брали участь у експерименті, протягом 60 днів дотримувалися правил чищення зубів, встановлені дослідниками. При цьому одній групі дісталася зубна паста, а інший — паста-плацебо, в якій не було інгредієнтів, що допомагають впоратися із зубним нальотом. Для оцінки ефективності чищення добровольці ополаскивали рот розчином, що містить флуоресцеин, після чого їх зуби фотографували при світлі ультрафіолетової лампи.

Відео дня

Читайте такожВживання добавок з кальцієм провокує розвиток серцево-судинних захворювань

Вчені також визначили активність С-реактивного білка (англ. CRP) за допомогою імуноферментного аналізу. Концентрація цієї сполуки в плазмі крові зазвичай зростає при запаленні. Також CRP є маркером майбутніх серцевих нападів і інсультів.

Встановлено, що використання зубної пасти знижує рівень цього білка в організмі людини. Тим самим були отримані перші докази на користь того, що зубна паста здатна запобігти серйозним серцево-судинним захворюванням.

На основі отриманих результатів учені планують провести додаткові дослідження, щоб підтвердити ефективність зубної пасти у запобіганні серцевих нападів і інсультів.