Особливу небезпеку енергетики представляють для підлітків / Фото: metronews.ru

Енергетичні напої набагато більш небезпечні, ніж вважалося раніше. Особливу небезпеку енергетики становлять для підлітків, які купують їх, як правило, незаконно. Енергетики містять в 10 разів більше кофеїну, ніж кола або інша популярна газована вода. Їх вживання разом з алкоголем впливає на роботу мозку так само, як і кокаїн. До таких висновків прийшли вчені на чолі з Річардом ван Рійном (Richard van Rijn) з американського університету Пердью (Purdue University), повідомляє Медпортал.

Автори вивчали, як впливає на розвиток головного мозку вживання енергетичних напоїв та алкогольних енергетиків. Вчені провели серію експериментів на мишах і запевняють, що подібні наслідки виникають і у людей.

Читайте такожБагато підлітків курять для схуднення - дослідженняУ молодих тварин, які отримували високі дози кофеїну разом з алкоголем, в головному мозку виникали такі ж порушення, як і у мишей, що отримували кокаїн. Зміни торкалися поведінки гризунів: миші ставали дуже активними. В їх головному мозку зростала концентрація білка ΔFosB, його рівень збільшується при розвитку кокаїнової або опійної залежності. У тому випадку, якщо тварини отримували тільки великі дози кофеїну, або тільки алкоголь, таких змін не виникало.

Відео дня

Миші, яким давали алкогольні енергетики, у дорослому віці виявилися менш чутливими до кокаїну. Це означає, що для спрацьовування їх «системи винагороди» в головному мозку тваринам потрібно більше наркотичної речовини, ніж мишам з контрольної групи, які алкоголь і кофеїн не отримували.

Читайте такожСучасні жінки випивають алкоголю майже нарівні з чоловіками - дослідженняЦе було підтверджено в експерименті з сахарином. Тварини, які піддавалися дії алкоголю і кофеїну, мали потребу в більшій кількості цього підсолоджувача, ніж миші з контрольної групи. У дорослому віці їм було потрібно більше сахарину для того, щоб спрацювала «система нагороди мозку.

У найближчих планах учених – з'ясувати, як впливають на мозок інші дозволені, але досить небезпечні речовини, що входять, наприклад, до складу рецептурних препаратів.

Читайте такожВживання підлітками спиртного, навіть у малих дозах, призводить до алкоголізму - вченіЯк раніше повідомляв УНІАН, вживання підлітками спиртного, навіть в малих дозах, призводить до алкоголізму. Чим більше підлітки 13-15 років вживають алкогольних напоїв вдома з батьками, тим більше вони п'ють спиртне поза домом і тим частіше згодом страждають пияцтвом.