сон / Фото: oane.ws

Не секрет, що люди, які протягом тривалого часу відчувають проблеми зі сном, мають слабше здоров'я – їхній імунітет частіше ослаблений, їх частіше вражає депресія і багато інших захворювань, пише MedicalDaily. При цьому прийнято вважати, що пара безсонних ночей не шкодять здоров'ю. Це, як показують останні дослідження, це не так.

Читайте такожМедики попереджають, що тривожні стани "вбивають" серце

Результати нового дослідження, проведеного німецькими вченими з Університету Бонна (University of Bonn), свідчать про те, що навіть короткочасне порушення сну може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям.

Відео дня

Автори на чолі з Деніелом Кюттингом (Daniel Kuetting) провели експеримент, в якому взяли участь 20 осіб. Всі вони пройшли процедуру серцево-судинного магнітного резонансу після того, як за добу їм довелося проспати лише 3 години. Вчені взяли в учасників аналізи сечі і крові, а також вимірювали артеріальний тиск і частоту серцево-судинних скорочень. Нікому з учасників дослідження не дозволялося вживати кофеїн і напої або продукти, що містять теобромін – наприклад, шоколад, горіхи або чай.

Читайте такожВчені не радять лягати спати в поганому настрої

Автори з'ясували, що навіть одна безсонна ніч викликала підвищення артеріального тиску і збільшення частоти серцевих скорочень. Крім того, в крові в учасників підвищувалася концентрація гормонів, пов'язаних зі стресом.