сайт NEWSru.до.іл

Застосування нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) при гострих респіраторних захворюваннях підвищує ризик інфаркту міокарда, пише Journal of Infectious Diseases.

В обґрунтуванні до своєї роботи вчені розповіли, що медичному співтовариству вже відомо, що НПЗЗ та ГРВІ самі по собі можуть підвищувати вірогідність розвитку інфаркту. Проте в деяких країнах лікарі все одно виписують знеболюючі препарати для зняття симптомів респіраторних інфекцій. Автори роботи вирішили проаналізувати залежність ризику інфаркту від застосування НПЗЗ при застудних захворюваннях.

Читайте такожВ США почнуться експерименти по омолодженню людей

Відео дня

Було вивчено медичні карти майже 9,8 тис. пацієнтів, госпіталізованих з інфарктом міокарда з 2007 по 2011 рік. Виявилося, що використання НПЗЗ під час ГРВІ пов'язане з підвищенням ризику інфаркту в 3,4 рази. При цьому застосування знеболюючих препаратів у пацієнтів без симптомів респіраторної інфекції збільшувало ймовірність інфаркту у 1,5 рази, а при застудах – в 2,7 разу. Максимальний ризик інфаркту був у пацієнтів, яким при ГРВІ і грипі вводили НПЗЗ парентерально: в таких випадках ризик зростав в 7,22 рази.