Фото: tipslife.ru

Сірка - суміш виділень потових і сальних залоз. Сірка затримує пил, бактерії і невеликі предмети, не даючи їм проникати в вухо. Також сірка чудово захищає від води, що потрапила у вушний прохід, пише Meddaily.ru з посиланням на Medical News Today.

Центр Монелл з'ясував: варіації в гені ABCC11 пов'язані з тим, якої якості сірка буде у людини, суха або більш волога. Цей же ген відповідає за запах, який виділяється від пахвами. А цей запах несе з собою величезну кількість інформації, включаючи стать, сексуальну орієнтацію, стан здоров'я. Ось і вушна сірка може містити ту ж інформацію.

Зокрема, фахівці вирішили перевірити, чи є можливість знайти в сірці характерні для кожної етнічної групи особливості. Вчені зібрали зразки сірки у 16 добровольців (8 осіб мали європейське походження, а 8 були зі Східної Азії). Зразки нагрівали протягом 30 хвилин. При нагріванні сірка починала вивільняти леткі органічні сполуки.

Відео дня

Це ароматичні молекули, які можна досліджувати за допомогою особливого методу газової хроматографії. У зразках знайшли 12 різних видів летючих сполук. Але їх концентрація сильно різнилася в залежності від етнічної приналежності. Наприклад, у чоловіків з європейськими коренями відзначалася підвищена концентрація 11 сполук. У азіатів, як і в американських індіанців, концентрація нижча, у них сірка сухіша, а запах з пахв слабкіший.

Взагалі саме по сірці можна діагностувати серйозні розлади обміну - лейциноз і алкаптонурію - до того, як їх виявлять по крові або сечі. До речі, ген ABCC11 також пов'язаний з раком грудей. За словами японських вчених, вушна сірка і запах з пахв підкаже, кому з жінок з цим геном, загрожує рак.